Dr Kljajić: Zaraženi iz Plava imao kontakt sa sinovcem koji je došao iz Amerike

0
2477

Na šestoj sjednici Opštinskog tima za zaštitu i spašavnje, koja je održana danas u Velikoj sali SO Berane, doktorka na Infektivnom odjeljenju Opšte bolnice u Beranama, Lidija Kljajić je istakla da je jako nezahvalno pričati o stanju pacijenata zaraženih kovid infekcijom jer se ono mijenja iz sata u sat. Svi odgovori mogu se dobiti od Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Vlade Crne Gore, podvukla je ona i navela da ljekari beranske bolnice odgovorno rade svoj posao.

Doktorka je potom objasnila čitavu situaciju vezanu za pacijenta iz Plava inficiranog koronavirusom, a koji se nalazi u beranskoj Opštoj bolnici.

„Pacijent iz Plava se javio u Urgentni centar zbog povrede lijeve ruke i pregledao ga je hirurg. Urađeni su mu nalazi. Vrijednost šećera je bila 39,8, što znači da je bio životno ugrožen. Pregledan je od strane dežurnog interniste koji ga je 4. aprla hospitalizovao nna interno odjeljenje Opšte bolnice. Tada su pacijent i njegov pratilac negirali kontakt sa korona pozitivnim osobama i odlazak bilo gdje van Plava. U tom trenutku nije imao simptome koji ukazuju na kovid infekciju odnosno, nije ispoljavao nikakve tegobe u tom smislu. Pacijent je 7. aprila u toku noći dobio visoku temperaturu, a osmog je urađen rendgen pluća koji je bio uredan, kao i labaratorijski nalazi. Podvlačim da je urađena i epidemiološka anketa. Sve je ovo dokumentavno u Opštoj bolnici“, kazala je doktorka Kljajić.

Ona je potom kazala da je konsultovan načelnik Infektivnog odjeljenja doktor Milovan Živković koji je pregledao pacijenta, i na osnovu njegovog tadašnjeg stanja nije indikovao ispitivanje na korona infekciju.

„Pošto se stanje pacijenta iz Plava naglo pogoršalo pozvali su me zbog konslutacija. Urdili smo mu ponovo rendgen pluća, kao i bris grla i nosa koji sam uputila Institutu za javno zdravlje radi analize na koronavirus i nalaz je bio pozitivan. Omah nakkon javljanja nalaza pacijenta sam prevela na Infektivno odjeljenje i od tog momenta sprovedene su sve mjere da ne dođe do daljeg širenja infekcije i terapija pacijenta prema zvaničnom portokolu“, istakla je doktorka i objasnila da su sprovedene epidiemološke mjere prema svima koji su bili u kontaktu sa ovim pacijentom i pojasnila nam je još da su pacijent i pratilac kjisu bili su istoj sobi sa pacijentom iz Plava negativni.

„Porodica pacijenta iz Plava, po saznanju rezultata testa, obavijestila me da su pacijent i ostali ukućani imali imala kontakt sa sinovcem koji je došao iz Amerike, a kome su izrečene mjere samoizolacije, a koji živi u kući pored njihove i koriste isto dvorište“, dodala je doktorka Kljajić.

Na kraju je saopštila da se na Infektivnom ođeljenju trenutno liječe četiri pacijenta od kovid infekcije i da su u tom trenutku bili dobrih vitalnih parametara, dok je prekuječe otpušten prvi pacijent izliječen od kovida.