DPS Rožaje: Vjerski objekti, crkve i džamije moraju služiti u vjerske svrhe

0
263

Građane Rožaja, a vjerujemo i cijele Crne Gore iznenadila je i uznemirila informacija da su zidovi crkve Ružica u Rožajama ,,ukrašeni“ ikonopisom koji ilustruje navodne zločine nad pravoslavnim stanovništvom targetirajući svoje komšije kao izvršioce.

Kako god i koliko god da različito gledamo i interpretiramo prošlost i krvave istorijske događaje, vjerski objekti, crkve i džamije nam moraju služiti u vjerske svrhe, za širenje ljubavi, za pozivanje na toleranciju i suživot. To su vjerski postulati.

Ikonopis u crkvi Ružica ne služi takvim ciljevima i vjerujemo da nije proizvod želje i potrebe pravoslavnog stanovništva Rožaja koje vjekovno živi u dobrosusjedskim odnosima sa svojom braćom islamske vjere.

Bojimo se da je pozadina mnogo dublja i da ništa nije slučajno. Zato pozivamo domaću i međunarodnu javnost da osudi ovakve ispade i da se suprotstavi klici razdora.

Takođe pozivamo političke subjekte koji nesumnjivo imaju autoritet kod svojih birača da pokažu zrelost i osude ovakav vid ,,kreativnog ikonopisa“. Posebno pozivamo građanske partije URA-u, Demokrate i PES čiji je osnovni postulat građanin, i čiji su birači u značajnom procentu islamske vjeroispovijesti da bez odlaganja osude pomenuti događaj koji nepopravljivo narušava međuvjerski i međunacionalni sklad u Rožajama.