DNP: Sramna presuda Karadžiću

0
1047

Povodom danas donesene presude u Hagu, po kojoj je Radovan Karadžić, lider bosanskih Srba, rođen u Petnjici kod Šavnika u Crnoj Gori, osuđen na doživotnu robiju, DNP Crne Gore ističe da takva sramna presuda predstavlja flagrantan pokušaj presude Republici Srpskoj, ali i čitavom srpskom narodu, koji se na Balkanu i šire nastoji predstaviti genocidnim.

DNP zato postavlja pitanje cjelokupnoj javnosti da li je potrebno podsjećati na strašne činjenice da je u Jasenovcu  ubijeno oko sedamsto hiljada Srba, da je iz Hrvatske protjerano nekoliko stotina hiljada Srba, a s Kosova i Metohije protjerano preko dvjesta pedeset hiljada Srba sa svojih ognjišta. Pritom se danas liderima srpskog naroda u Crnoj Gori sudi za navodni terorizam, sve pod plaštom navodne zaštite univerzalnih ljudskih vrijednosti od srpskog naroda.

„Namjera da se srpski narod okrivi za ratove u bivšoj Jugoslaviji i samom presudom Radovanu Karadžiću, rođenom u Crnoj Gori, u šavničkoj Petnjici, i više je nego očigledna i tendenciozna, ali i neodrživa. Ovo tim prije što odgovornost, za sve što se dešavalo za vrijeme građanskog rata u Jugoslaviji, snose i Alija Izetbegović i Franjo Tuđman. Pritom svaki pokušaj zamjena teza, pa i kroz ovu presudu Radovanu Karadžiću iz Petnjice kod Šavnika u Crnoj Gori, ne samo da ne može doprinijeti pomirenju, već, nasuprot, može doprinijeti destabilizaciji ionako krhkih političkih prilika na prostoru zapadnog Balkana“, navodi se u reagovanju DNP-a na presudu Haškog suda.

Ističu  da ako neko želi graditi pomirenje između naroda nekadašnje SFRJ, ne može ga graditi na isključivom zločinu srpskog naroda i istovremeno isključivoj žrtvi ostalih naroda.

„A srpski i crnogorski narod kroz svoju svijetlu istoriju nikad nije bio genocidan, već se isključivo borio za svoju slobodu, i slobodu drugih, i u toj borbi redovno i oduvijek bio najveća žrtva“, naglašava se u reagovanju.