Đukanović: Kada pristaneete na ucjenu država sebi potpisuje kapitulaciju

0
308

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je u emisiji „Teleskopija“ na Javnom servisu da vjeruje da će biti dijaloga između premijera Duška Markovića i mitropolita SPC Amfilohija o Zakonu o slobodi vjerispoispovijesti i da tu nema drugog izbora jer država, ponovio je, neće pristati na ucjene.

Đukanović poručuje i da se „vara onaj koji misli da će istrajnošću u organizaciji litija državu natjerati na kapitulaciju“ i dodaje da je to „gubljenje vremena“.

Kazao je da je Crna Gora stabilna i da je štite institucije, te ocijenio da SPC, time što ne želi da se registruje, želi da se predstavi kao neko ko je iznad države i da pošalje poruku da je Crna Gora teokratska država.

„Na tu dilemu treba da odgovori politika i državni organi, ali tu dilemu mora i svaki građanin Crne Gore sebi postaviti.

Dakle, ko god se opredijelio da živi u ovoj zemlji, ko god ima potomstvo ili ga planira u ovoj zemlji, mora razmišljati da li će da mu ostavi srednjevjekovnu teokratsku srpsku državu Crnu Goru ili građansku državu, državu multietničke demokratije sa usvojenim evropskim sistemom vrijednosti, državu u kojoj će svi građani i sve vjerske zajednice imati ista prava i ravnopravan položaj.

Ja mislim da će doći do dijaloga, nema tu drugog izbora. Država neće pristati na ucjene.

Kada prvi put pristane na ucjenu, ta država je sebi potpisala kapitulaciju“, kaže Đukanović.

On smatra da ovdje nije riječ o zakonu i imovini, nego o državi.

Zakon je, kako kaže, identifikovao tri linije udara na vrijednosti u Crnoj Gori, a prva linija je crkvena.

„SPC u Crnoj Gori ne želi da se registruje zbog tvrdnje da je ona stvarala Crnu Goru, da je starija od Crne Gore i da stoga nema potrebe za njenom registracijom. Nepoznato je u istoriji ljudske civilizacije da je crkva stvarala državu, rekao bih da je gotovo bez izuzetka obrnuto. SPC pokušava da napravi presedan“, kaže Đukanović.

„Ovu državu srpska crkva ne da nije stvarala nego je učinila sve što je bilo u njenoj moći da ove države ne bude“, dodaje on.

„Crkva želi da nam pošalje poruku da se vraćamo u srednji vijek. Druga linija je djelovanje prosrpske opozicije u Crnoj Gori. Oni svaku priliku koriste da preuzmu vlast mimo demokratske volje građana i da iz te pozicije mijenjaju karakter države CG. Oni su neko ko neskriveno svojata litije koje organizuje SPC. Jedan od lidera Andrija Mandić je rekao su to njihovi protesti. Njihova poruka je da nam treba Crna Gora u kojoj će se vlast uzimati sa ulice, ne treba nam demokratska Crna Gora“, rekao je on.

Treća linija udara na demokratsku, multietničku i proevropsku Crnu Goru, kaže Đukanović, su ideolozi i akteri velikosrpskog državnog nacionalizma iz našeg okruženja, sa centralom u Srbiji, ali takođe dodaje:

„Možemo primijetiti da je ima i na drugim adresama u regionu. Oni iskazuju stav da Crna Gora nije suverena i da nema prava da donosi zakone“, kaže Đukanović.

Nije ugrožena bezbjednost i stabilnost Crne Gore, pokazala je da je suštinski demokratska država, kaže Đukanović.

„Nedavno sam pročitao da je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović rekao da crkva nije vična upravljanju tim procesima, što je moglo ličiti na neki pokušaj socijalizacije odgovornosti za ono u šta se litije mogu izroditi. Nema podjele odgovornosti, svi moramo snositi odgovornost za ono što radimo. Možda bih i ja mogao pozvati neke druge građane da se okupe, da im objasnim ko i kako ugrožava državu Crnu Goru, pa ne radim to nego branim Crnu Goru od ugrožavanja“, kazao je predsjednik države.