Deponija u Rožajama truje okolna sela

0
652

Uprkos tome što su žitelji više rožajskih sela nebrojeno puta tražili od lokalne vlasti da ih zaštiti od gustog dima koji dolazi sa gradske deponije „Mostina”, nadležni ovaj problem ne uspijevaju da riješe. Deponija godinama tinja a povremeno na njoj izbijaju požari većih razmjera zbog čega čega mještani sela Neguš, Jablanica, Bać, Vuča, Malindubrava… strahuju od zaraze.
– Dim se konstantno širi sa deponije. Kada duva vjetar moramo da zatvaramo prozore zbog smrada od zapaljene plastike i gume, a vjerujemo da ima i opasnih materijala koji su otrovni i kancerogeni jer znamo da se na gradsku deponiju baca sav otpad bez izuzetka. Više puta smo se obraćali lokalnim vlastima apelujući da nas zaštite, čak smo i pisali peticije ali deponina i dalje dimi– žale se žitelji pomenutih sela.
Komunalno preduzeće je prije nekoliko mjeseci zatrpalo deponiju zemljom ali vatra koja tinja duboko u smetlištu iznova se aktivira i ne prestaje da dimi. Ovim povodom reagovali su i iz rožajskog odbora Demokratske partije socijalista. Oni kritikuju aktuelnu vlast koja, kako kažu, nije u stanju da riješi problem deponije i spriječi zagađenje okoline a samim tim i konstantno trovanje stanovništva.
– Svojevremeno su sada aktuelni čelnici lokalne uprave navodili rukovodstvo Opštine Tutin da tuži Opštinu Rožaje zbog navodnog zagađenja jezera Gazivode. Sada aktuelno rukovodstvo rožajske opštine, za četiri godine koliko vodi lokalnu zajednicu, ništa nije učinilo da spriječi ekološku katastrofu. Umjesto da krene da rješavaja ovaj problem lokalna vlast ga je još više produbila povećanjem broja kubika otpadnog materijala pa danas imamo daleko goru sliku od one iz vremena kada su dovodili predsjednika Tutina u Rožaje, kako bi ga nagovorili da nas tuži zbog zagađenja jezera u Ribrićima. Fotografije sa smetlišta jasno govore o kvalitetu rada aktuelne vlasti koja je u nizu obećanja i u ovom slučaju prevarila građane. Deponija je jedna tužna i sumorna slika Bošnjačke stranke i odraz je još jedne laži u nizu koje je ova partija prosula 2014. godine. Od silnih obećanja i investicija koje su najavljivali uspjeli su da izgrade par kućica za ptice i šahovsku tablu na gradskom trgu, dok je pečat njihovog najvećeg „uspjeha” zaduživanje Opštine sa 15.000.000 eura – naglašavaju iz rožajskog odbora DPS-a.

Piše: Vera Ratković-DAN