CRNA GORA SNAŽNO RAZVIJA ZDRASTVENI SISTEM

0
196

Predsjednik Vlade Duško Marković primio je regionalnu direktoricu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Žužanu Jakab (Zsuzsanna).

Konstatovana je uspješna saradnja naše zemlje i SZO uz ocjenu da Nacionalna kancelarija SZO, koja je uspostavljena u Crnoj Gori 2008. godine, predstavlja primjer efikasne i uspješne realizacije tehničke podrške jednoj državi. U tom kontesktu je istaknuto da je SZO u periodu 2016-2017. izdvojila gotovo 500.000 eura podrške Crnoj Gori, kao i da su usklađeni prioriteti saradnje koji će biti definisani Sporazumom o saradnji za period 2018/2019.

Predsjednik Vlade je iskazao zadovoljstvo posjetom direktorice Jakab Crnoj Gori ocijenivši značajnim njeno prisustvo današnjem Ministarskom sastanku na temu imunizacije i učešće na sjutrašnjoj prvoj sjednici Nacionalnog savjeta za koordinaciju i prevenciju hroničnih i nezaraznih bolesti u Crnoj Gori.

Informišući regionalnu direktoricu SZO o ostvarenim rezultatima i prioritetima Vlade predsjednik Marković je ukazao da je zdravstvo visoko na listi prioriteta zbog čega se za tu oblast uvećavaju budžetska izdvajanja. „Snažno razvijemo zdravstveni sistem podizanjem kvaliteta zdravstvenih usloga, boljom dostupnošću zdravstvenih centara i jačanjem kadrovske osnove“ – rekao je premijer Duško Marković istakavši da je na realizaciji tih ciljeva dobrodošla saradnja sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Regionalna direktorica SZO za Evropu je pozdravila napredak Crne Gore u evropskim integracijama istakavši značajne rezultate koje integracioni proces ima u unapređenju zdravstvenog sistema. Direktorica Jakob se posebno zahvalila predsjedniku Vlade na uspješnoj interesornoj saradnji u prevladavanju izazova u oblasti zdravstvenog sistema.

Predsjednik Marković je informisao direktoricu Jakob o našoj politici zaštite zdravlja stanovništva kroz dodatno opterećivanje nezdravih proizvoda poput zaslađenih gaziranih napitaka i duvanskih i alkoholnih proizvoda i ukazao na potrebu usklađivanja politika država Zapadnog Balkana na tom planu gdje bi bila dobrodošla pomoć SZO u koordinaciji aktivnosti.

Sastanku je prisustvovao i ministar zdravlja dr Kenan Hrapović.