Crna Gora ne može da stane u ram

0
510

Retrospektivna izložba i predstavljanje monografije djela, autora Ismeta Hadžića, u kojoj je istaknuti umjetnik javnosti predstavio pola vijeka plodnog stvaralaštva, otvorena je noćas u Umjetničkom paviljonu. Izdavač monografije je Savjet Muslimana Crne Gore, a suizdavač Centar za razvoj i kulturu manjina.

Postavku čini 100 radova, pretežno ulje na platnu i grafika, koji su vrata u onostrano i metafizičko. U realizaciji monografije, kako je istaknuto na izložbi, su učestvovali članovi porodice Hadžić, književnici, umjetnici i čuvari etnografskog blaga rožajskog kraja, a koji su nesumnjivo najbolji poznavaoci Hadžićevog djela.

Autor je za Pobjedu govorio o nastanku i pripremi monografije, te kako je potekla ideja za izložbu.

– Prošle godine u decembru je izašla monografija i bio je veliki posao skupiti djelove, jer su neki u privatnim kolekcijama. Da bih pokazao kako je to u originalu od djela koja su pristupačna, poželio sam da to retrospektivnom izložbom pokažem, jer monografija obuhvata retrospektivu – kazao je Hadžić.

U centralnom dijelu Umjetničkog paviljona izložena je slika pod nazivom „Crna Gora“. Autor je pojasnio njena značenjska polja i dimenzije.

– Slika ove planine se zove „Crna Gora“ i ona ne može da stane u ram, to je ta metafizika. Ona je izašla iz rama, koji je ograničavao – rekao je Hadžić i dodao da svaki umjetnik treba da ima svoju poetiku, jer bez poetike on ne može da stvara.

Pojasnio je odnos umjetnika sa i bez poetike.

– Neko ne umije da je iskoristi, a neko je pokaže. To znači da je nadaren u nekom pravcu – kazao je on.

O umjetničkom pregnuću i životnom iskustvu, autor ističe da je stvaranje neophodno zbog samog umjetnika.

– Moj je poriv da stvaram što više, ne da osjećam. Možda je kraj blizu, ali želja je da ostavim nešto za sobom, ne da bi sačuvao ime, nego da bi sebe ispraznio – rekao je Hadžić.

Pored autora, na izložbi su govorili Ljiljana Zeković, Sabrija Vulić i Pavle Goranović.

Izvor: Pobjeda