Briga i politizacija prava na hidžab

0
776

Definicija u Etičkom kodeksu drzavnih sluzbenika i namjestenika Crne Gore, koja je izazvala burne reakcije u javnosti, nosi sa sobom izvjesne rizike koji se ogledaju u tumacenju onoga sto izražava vjersku pripadnost a “izaziva sumnju” u nepristrasnost i neutralnost drzavnog sluzbenika, posebno kada se tice onoga sto je vjerski propis u odijevanju muslimanki.

U tom smislu neophodno je dodatno definisati i u ovom aktu, premda po pravnoj snazi manjem od Ustava Crne Gore i Evropske konvencije o ljudskim pravima koji ovo pravo garantuju, kako bi se otklonile sve nejasnoce u pogledu prava muslimanki da se odijevaju u skladu sa svojim vjerakim uvjerenjima.
To je nesto oko cega se necemo i ne mozemo dogovarati.

HIDŽAB je nase pravo – TAČKA.

To je svakako posao za IZCG, nacionalne predstavnike, sve muslimane koji mogu uticati na rjesavanje ovog pitanja ali i stranke koje sebe profilisu kao gradjanske.

Sa druge strane, aktuelizacija teme je klasicni medijski spin sa ciljem mobilizacije muslimana, pri tom posebno Bošnjaka, da ucestvuju u antivladinim protestima. Rame uz rame, valjda, sa srbadijom barskom, budvanskom i ostalom jer ce nam oni, galiba, omoguciti da neometano uzivamo nasa vjerska prava i slobode.

Uostalom, kada su se god pitali mi smo zivjeli u blagostanju, vjerskoj i etnickoj toleranciji, pravnoj drzavi, …, to su historijski fakti.

Ovdje posebno, medjutim, treba podvuci medijsku ekskluzivnost koju je ova tema dobila u Srbiji, preciznije u njenom sandzackom dijelu ali i politicko lesinarenje.

Novinarstvo je mnogo vise od prepisivanja vijesti i njenog oblikovanja za domace i komsijsko politicko trziste.

Tako npr. portal Sandzakpress donosi naslov:

DISKRIMINACIJA u Crnoj Gori – zabranjeno nosenje hidzaba u javnoj upravi.

Portal Sandzacke novine: Crna Gora zabranila nosenje hidzaba u javnoj upravi

“Novinari”, Kodeks ponasanja drzavnih sluzbenika Srbije iz jula 2018. g.

U cl. 17 postoji istovjetno rjesenje kao u Etickom kodeksu koji čerečite.

Srbijanski kodeks donesen je i mijenjan, u martu pa u julu 2018. g., kada su sve znacajne politicke partije iz Sandzaka bile na vlasti, gdje su bili kada se donosio, jesu li digli svoj glas, jesu li vas obavijestili.
Sram ih bilo ako nisu.

Drugo, ocekujemo naslov:

DISKRIMINACIJA – Srbija zabranila nosenje hidzaba

U Crnoj Gori ovo nece proizvesti nikakve posljedice u ovom trenutku ali sporna norma mora biti dopunjena i dodefinisana kako se niko ne bi drznuo da svojim tumacenjem dovede u pitanje pravo nasih sestara na hidzab, makar i na kratko dok se cekaju odluke nadleznih sudskih instanci.

Piše: Ahmed Avlijani

(Tekst je uz saglasnost autora preuređen a da pri tom nije promijenjena suština)