Brđanin: Bratić pod plaštom depolitizacije opasno ispolitizovala obrazovni sistem

0
496


Ministarstvo prosvjete i nauke u svakoj državi je zamajac razvoja društva i temelj očuvanja nacionalne posebnosti svake države. Tako je bilo i u Crnoj Gori sve do dolaska Vesne Bratić na čelo te ustanove, državljanke druge države čiji je zadatak bio da sistemski uruši sve ono što je nacionalna posebnost naše države.

Prvo na šta je udarila, ministarka 4 u 1, bila je „sječa“ direktora predškolskih ustanova, kao i ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja. No nije se ona tu zaustavila. Udarila je na institucije kulture i sporta, sa posebnim akcentom na izbor kadrova u Univerzitetu.
Šteta koju je učinila državi Crnoj Gori je ogromna. Najmanja je ova finansijska koju će država imati povodom sporova koji se rješavaju u korist smijenjenih direktora. Oni će, naravno MPNKS tužiti i za nanešene duševne bolove, diskreditaciju i diskriminaciju.

Ono što je važno navesti, jeste činjenica da je odlazeća vlast pod plaštom depolitizacije toliko ispolitizovala obrazovni sistem da će trebati mnogo vremena da se iz obrazovnih institucija isele ostrašćeni vjerski velikodostojnici, kleronacionalisti i ljudi bez adekvatnog upravljačkog kapaciteta.

A vrijedno je pomenuti da je prethodna rukovodeća struktura u najvećoj mjeri imala stručan kadar čiji je rad permanentno praćen kako od lokalne zajednice, tako i od stručnih službi.
No, pravda je spora, ali i dostižna.

Eldin Brđanin, profesor geografije, doktorand geonauka i član Glavnog odbora DPS Crne Gore