Brat premijera Abazovića otvara kliniku u bivšoj zgradi BIGZ-a, proglašenoj za spomenik kulture u Srbiji

0
518

Firme “Marera Real Estate Partners” i “Marera Properties”, u medijima predstavljene kao ruske firme, dok svi podaci pokazuju da su povezane sa ministrom finansija u Vladi Srbije Sinišom Malim, u februaru prošle godine kupile su zgradu BIGZ-a u Beogradu. Nije poznata konačna cijena, ali dostupne informacije ukazuju da je velelepna zgrada, koja je 1992. godine proglašena spomenikom kulture, plaćena oko 3,7 miliona eura, kazao je za Gradsku RTV novinar Predrag Popović.

Upravo u ovoj zgradi biće otvorena klinika čiji su vlasnici Džihan Abazović, brat crnogorskog premijera Dritana Abazovića, i Milica Đurđić, partnerka premijerke Srbije Ane Brnabić.

“U Srbiji je odavno odavno poznato da braća Mali, Siniša i Predrag, imaju jako dobru saradnju sa Anom Brnabić i njenim bratom Igorom Brnabićem, i oni ulaze u raznorazne poslove. U poslednje vreme su kupili nekoliko zgrada i firmi u Beogradu. Najvažnija je zgrada „Beograđanka”. Siniša Mali je kupio 2020, a prošle godine je navodno za 3,7 miliona eura kupio tu zgradu BIGZ-a. Deo tog prostora namenjen je za otvaranje klinike čiji su suvlasnici Milica Đurđić, partnerka Ane Brnabić i Džihan Abazović, brat Dritana Abazovića”, objašnjava Popović.

Iako su firme “Marera Real Estate Partners” i “Marera Properties” registrovane u Rusiji, imena vlasnika na papiru nijesu poznata javnosti u Srbiji, kaže Popović, ali su povezana sa ministrom finansija Sinišom Malim.

“Nekoliko njih, to je spisak od desetak imena, koja ni našoj javnosti a sigurno ni vašoj ne znače ništa, ali to su njegovi saradnici iz njegovih offshore kompanija i dvojica iz Ministarstva finansija, koje već dve godine vodi Siniša Mali. Tako da nema dileme da su direktno povezane sa Sinišom Malim”, smatra Popović.

Treći vlasnik klinike nije poznat, ali gdje je Siniša Mali, tu je i Andrej Vučić, ističe Popović.

“Na to može da uputi činjenica da Andrej Vučić ima bliske partnerske odnose sa Predragom Malim, bratom Siniše Malog. Oni zajedno rade raznorazne poslove po Beogradu. Da li će Andrej da bude uključen kroz logistiku, finansije ili na bilo kakav drugi način, to je samo pitanje njihovog dogovora. U svakom slučaju, u svakom poslu u koji je uključen neko od braće Mali, uključen je i Andrej Vučić”, kaže Popović.

Prema Popovićevim riječima, jasno je da premijer Abazović ima mnogo razloga da vraća dugove predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, pored ostalog i zbog klinike koju, kako tvrdi, otvara njegov brat Džihan.

“Pristao je da učestvuje u onome što je Aleksandar Vulin, sadašnji ministar policije, nazivao Srpski svet. Kada Aleksandar Vulin kaže Srpski svet, on misli na Vučićev svet. Aleksandar Vučić radi isključivo za sebe. Sada koristi Dritana Abazovića da bi ostvario neke svoje interese u Crnoj Gori, kao što je do juče, a možda će i sutra, Andriju Mandića i ostale “pipune”. Mislim da takva vrsta dogovora, koja nema veze sa voljom građana ni Crne Gore ni Srbije, nije u interesu ni Crne Gore, ni Srbije, a ni celog regiona”, zaključuje Popović.

Podsjetimo, premijer Dritan Abazović je još u februaru, tada na funkciji potpredsjednika Vlade, u intervjuu za HRT potvrdio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić njegovom bratu, prema Abazovićevim tvrdnjama vrsnom ljekaru, poklonio kliniku u Beogradu. Premijer se kasnije pravdao da je izjava bila ironična, što je novinarka HRT-a demantovala.