Bizarno: Trg u Bijelom Polju izgrađen na muslimanskom groblju

0
603

Bošnjačka Kulturna Zajednica (BKZ) u Bijelom Polju zahtjeva od Vlade Crne Gore da se izvrši iskop svih mezara-grobova Bošnjaka koji leže ispod popločanog ili asfaltiranog trga u Bijelom Polju. Zahtijevamo i vraćanje vakufa na kojem će muslimani ponovo izgraditi, tj obnoviti Hadži Danuš hanuminu džamiju, navedeno je u saopštenju koje potpisuje predsjednik BKZ Bijelo Polje Samir Hodžić.

Kako je naveo, BKZ će uz javni apel Vladi Crne Gore u narednim danima pokrenuti peticiju za vraćanje zemljišta na kojem se nalazila hadži Damuš hanumina džamija u centru tog grada.

Trg ispod kog se nalazi muslimansko groblje

Saopštenje Bošnjačke Kulturne Zajednice prenosimo integralno: 

Bošnjačka Kulturna Zajednica u Bijelom Polju pod hitno traži reakciju Vlade Crne Gore i opštine Bijelo Polje.

Pronalazak kamene ploče sa uklesanim podacima o osnivaču – graditelju hadži Damuš hanumine džamije prilikom radova na izgradnji fontane na gradskom trgu u Bijelom Polju na lokalitetu gdje se nekada nalazila a koja je porušena nakon drugog svjetskog rata, svojevrsni je pečat vlasništva zemljišne parcele na centralnom gradskom trgu u Bijelom Polju.
Na žalost svjedoci smo da je u proteklim godinama prilikom rekonstrukcije trga faktički potvrđeno da je cjelokupan prostor trga zapravo vakuf-zadužbina na kojem su se nalazila centralna bjelopoljske džamija i muslimansko mezarje-groblje ali da i pored faktičkih dokaza u vidu posmrtnih ostataka – skeleta niko iz opštine Bijelo Polje niti sa državnog nivoa nije etičke, moralne pa i pravne obaveze da se taj prostor prije svega dostojanstveno isprazni od kostiju časnih Bošnjaka Bijelog Polja niti da se muslimanima vrati bar dio toga zemljišta kako bi obnovili porušeno i oteto a koje im po svim ovosvjetskim i onosvjetskim zakonima pripada.

Tarih pronadjen u Bijelom Polju


Bjelopoljska javnost, ali i ukupna crnogorska, jako dobro zna da nema sreće koja se gradi na nesreći drugog. Tvrdimo da nema sreće za Bijelo Polje sve dok se ne riješi problem vakufa u Bijelom Polju. Naime, pri nedavnoj rekonstrukciji puta u blizini fontane su nađeni mezarevi časnih Bošnjaka koji su nastanjivali ovaj prostor. Svima je poznato da je cio trg izgrađen na vakufu i muslimanskom groblju i nakon niza zataškavanja i stavljanja problema pod tepih, tvrdimo da je ovo kap koja je prelila čašu. Prije samo par dana Bošnjaci u policiji, su se žalili na deskriminaciju, evo sada Bošnjacima se negira pravo na svojinu, uništava fakuf i skrnave se kosti predaka. Zahtijevamo da se izvrši povrat vakufa Bošnjacima u Bijelom Polju, te omogući njegovo obnavljanje ili nanova izgradnja. Mora se naći zajednički model koji će riješiti novonastalu situaciju.

U tom smislu BKZ u Bijelom Polju zahtjeva od Vlade Crne Gore da se izvrši iskop svih mezara-grobova časnih Bošnjaka koji leže ispod popločanog ili asfaltiranog trga u Bijelom Polju.
Zahtijevamo i vraćanje vakufa na kojem će muslimani ponovo izgraditi , tj obnoviti Hadži Danuš hanuminu džamiju. Nadamo se da će njen ulaz opet krasiti ploča koja je upravo nađena pri obnovi gradske fontane.

U ovom smislu BKZ će uz javni apel Vladi Crne Gore u narednim danima pokrenuti peticiju za vraćanje zemljišta na kojem se nalazila hadži Damuš hanumina džamija u centru Bijelog Polja.
Svjedoci smo u posljednjih godinu dana brojnih sličnih zahtjeva u kojima su Vlada Crne Gore i kompanije u državnom vlasništvu (EPCG i CEDIS) izašli u susret crkvama i vjerskim zajednicama vraćanjem uzurpiranr imovine i da su eklatantni primjeri uzurpacije objekata ili zemljišta vrlo brzo rješavami na opšte zadovoljstvo poput zemljišta u Ulcinju, Budvi i drugim gradovima ali i objekata poput džamije u Pljevljima.
Iskreno se nadamo da će i trenutna Vlada nastaviti tim koracima i da će u saradnji sa opštinom Bijelo Polje donijeti jedinu ispravnu odluku – vraćanje, bar djelimično, zemljišta Islamskoj Zajednici kako bi džamija hadži Damuš hanumina džamija bila obnovljena kao i dostojanstvenu ekshumaciju posmrtnih ostataka sa područja centralnog trga u Bijelom Polju – nekadašnjeg mezarja-groblja Bošnjaka u ovom gradu.

Na kraju želimo prenijeti amanet od hadži Danuš hanume:
“Ostavljam u amanet ovaj hajrat svima koji hode putevima istine i koračaju tragovima našim”

Rekao je Muhamed alejhi selam:
„Nema imana(vjere) u onoga ko nije od amaneta.“

Vođeni riječima našeg poslanika nadamo se će muslimani u Bijelom Polju, Crnoj Gori i dijaspori brzo ispuniti peticiju te da će se ovaj predlog brzo naći na razmatranju vlade.
Do tada apelujemo na naše komšije hrišćane koji se nalaze na rukovodećim pozicijama u opštini Bijelo Polje da obustave dalje skrnavljenje lokacije hadži Damuš hanumine džamije i u konačnici uvaže osjećanja svojih komšija muslimana kojima su njihovi vjerski objekti svetinja.

Semir Hodžić Predsjednik Bošnjačke Kulturne Zajednice