Bajramska poruka reisa Fejzića

0
206

Naša je obaveza da podstičemo glas razuma, da se borimo i vjerujemo u svijet koji neće pokleknuti pred ozbiljnim civilizacijskim izazovima. Suživot različitosti u našoj zemlji ohrabruje nas u dostižnost takvog koncepta, poručio je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić.

Istrajnost na duhovnoj i tjelesnoj samokontroli osvijetlila je horizont u kojem se jasno razlikuje dobro od zla, to je radost vjernika i to je Bajram, poručio je u bajramskoj poruci reis Rifat Fejzić.

Fejzić je naveo da muslimani ispraćaju mjesec Ramazana koji su proveli u postu i predanosti Stvoritelju, trudeći se da dostignu njegovu milost i oprost.

On je kazao da su radost iftara dijelili sa ukućanima, prijateljima i komšijama, pomagali siromašnima, bolesnima i obespravljenima.

Fejzić je rekao da je solidarnost nadvladala sebičnost a pružena ruka stisnutu šaku.

„Istarajnost na duhovnoj i tjelesnoj samokontroli osvijetlila nam je horizont u kojem se jasno razlikuje dobro od zla. To je radost vjernika, to je Bajram koji nam dolazi i nanovo nas podsjeća na dostižnost nagrade nakon pregnuća, na vječnost nakon prolaznosti“, kazao je Fejzić.

On je dadao da i život prođe poput ramazana.

„Srećan li je vjernik koji ga živi kao sredstvo za vječnu nagradu a ne kao cilj. To je ono što životu daje neprolaznost a čovjeku mir“, rekao je Fejzić.

Fejzić je u bajramskoj poruci vjernicima poručio da su savremenici svijeta nestabilnog poretka u kojem dominira pohlepa, a pravdu definiše sila.

„Na krilima islamofobije legalizuju se stradanja i protjerivanja muslimana sa svojih ognjišta i utočišta, a vjera nam se krivotvori“, kazao je Fejzić.

Naša je obaveza, dodaje, da podstičemo glas razuma, da se borimo i vjerujemo u svijet koji neće pokleknuti pred ozbiljnim civilizacijskim izazovima.

„Suživot različitosti u našoj zemlji ohrabruje nas u dostižnost takvog koncepta. To su poruke i optimizam koji nam donose bajramski dani“, istakao je Fejzić.

On je pozvao vjernike da prazničnu radost i nadu podijele sa svim ljudima.

„Neka svaki od nas bude hodajući primjer pravog muslimana i izlog islama! Neka ovaj Bajram bude prekretnica i neka nas Alah pomogne u tome! Moleći Uzvišenog Gospodara za mir, slobodu i pravdu u svijetu, svim muslimankama i muslimanima u zemlji i dijaspori čestitam Ramazanski bajram! Bajram šerif mubarek olsun! Gezuar fitr Bajramin!“, navodi se čestitki Fejzića.