Autorsko veče beranskog književnika Braha Adrovića sjutra u Podgorici

0
103

JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore organizuje Autorsko veče književnika Braha Adrovića.

O njegovom stvaralaštvu govoriće istoričar umjetnost, književni kritičar, publicista, književnik Faruk Dizadarević, prof. dr Draško Došljak i publicista Salko Luboder.

Moderatorka programa je Amra Tahirović.

Autorsko veče će se održati 8. juna 2023. godine (četvrtak) u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović“ u Podgorici sa početkom u 18 časova.

Braho Adrović rođen je 1947. godine u selu Donja Vrbica kod Berana. Osnovnu školu završio je u Vrbici i Petnjici, a Pedagošku akademiju u Nikšiću. Više od tri i po decenije bavio se novinarstvom. Bio je saradnik brojnih glasila u bivšoj Jugoslaviji.

Objavio je značajan broj knjiga poezije, proze i publicistike. Knjiga stihova pod nazivom  „Vrzino kolo“ sedmnaesta  je po redu. Nedavno je izašla iz štampe Adrovićeva knjiga reportaža i zapisa “Priče iz dva vijeka”. Zastupljen je u više antologija u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je najvećeg opštinskog priznanja, nagrade „2l.jul “, prve nagrade na susretu mladih pjesnika Crne Gore u Podgorici, prve nagrade ,,Mirko Banjević“ za knjigu poezije ,,Ljudi i neljudi“ u Nikšiću, prve nagrade za najbolju humorističko-satiričnu pjesmu na međunarodnom festivalu humora, satire i karikature u Danilovgradu, kao i prve nagrade za najbolju pjesmu o Limu na književnim susretima ,,Pjesnici sa Lima o Limu“ u Bijelom Polju, nagrade ,,Krilata Seošnica” za poeziju za djecu i mlade i prve nagrade za najbolju pjesmu časopisa ,,Avlija” za 2018. godinu.

Braho Adrović živi i radi u Beranama.