Atanasije preminuo od posljedica koronavirusa

0
0

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije preminuo je poslije borbe sa koronavirusom, prenose bosansko-hercegovački mediji.

Prije nekoliko dana Jevtić je hospitalizovan u bolnici u Trebinju zbog upale pluća.

Jevtić je rođen u selu Brdarici, 8. januara 1938. godine.

Završio je bogosloviju u Beogradu 1958. godine, u generaciji sa mitropolitom Amfilohijem na čijoj je sahrani u Podgorici govorio, posebno potencirajući „kosovski zavjet“.

Atanasije je bio poznat i kao negator crnogorske nacije.

Tako je prošle godine reagujući na izjavu Mila Đukanovića da je Srbija 1918. godine prisvojila hramove u Crnoj Gori odgovorio postavljanjem pitanja o tome kada je nastala crnogorska nacija, te da je tu naciju stvorio Lenjin, koji je 1920. godine rekao da na Balkanu neće biti komunizma dok se ne slomi kičma srpskom narodu.

„I oni su poslije preko Tita 1945. godine proglasili te novopečene nacije. Isto kao u Ukrajini koja se zvala Malorusija. Ima Bjelorusija i Velikorusija. A oni su napravili od Ukrajinaca naciju. Doduše Ukrajina je bila pre toga u ropstvu poljskog katoličkog carstva i već je bila počela da se izvitoperuje. Crna Gora nije bila u ropstvu. Prema tome, Crnogorce je kao naciju stvorio Tito“, kazao je on.