Pozitivni rezultati Uprave za inspekcijske poslove

0
616
Alija Košuta

Najviše inspektora fali Tržišnoj, Turističkoj i Inspekciji rada, kazao je u intervjuu za „Dan” direktor Uprave za inspekcijske poslove Alija Košuta. On je naglasio da su svi kadrovi koji rade u Upravi zaposleni isključivo na osnovu profesionalnih kvalifikacija i da je njihovo političko opredjeljenje individualna stvar.

Govoreći o (ne)adekvatnoj zašiti radnika u Crnoj Gori od strane Inspekcije rada, Košuta je kazao da je problem što zaposleni usled straha od otkaza ne smiju da prijave poslodavca koji uspijeva da sprovodi određene neregularnosti pokrivajući ih papirološki. Košuta upozorava da je inspekcija prošle godine na radnom mjestu zatekla 2.122 lica bez ugovora o radu.

Možete li nam reći nešto više o rezultatima inspekcijskog nadzora u prošloj godini? U kojim oblastima bilježite najčešća kršenja zakona i da li je broj nepravilnosti pao ili porastao u odnosu na 2017. godinu?

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove su u 2018. godini obavili skoro 65.000 inspekcijskih pregleda, u kojima je utvrđeno preko 25.000 nepravilnosti. U cilju otklanjanja utvrđenih nepravilnosti inspektori su donosili preventivne mjere ukazivanja, rješenja o otklanjanju neravilnosti, ali i novčane kazne u iznosu od preko pet miliona eura, a ukupni ostvareni finansijski efekat inspekcijskog nadzora zajedno sa spoljnotrgovinskim prometom iznosi blizu šest miliona eura.

Pored ostalih nadležnosti, inspekcije su se posebnim akcentom usmjerile na suzbijanje sive ekonomije koja direktno onemogućava lojalnu konkurenciju i usporava rast društvenog standarda.

Moramo napomenuti da je 2017. godine jedan broj inspekcija prešao u druge institucije – Poljoprivredna, Ribarska, Veterinarska i Fitosanitarna inspekcija, Građevinska, Urbanistička i Inspekcija zaštite prostora u druge organe. I pored toga, lani utvrđeno je 900 nepravilnosti više nego u 2017. godini. Ovu činjenicu možemo objasniti time da se poslednjih godina konstantno uvećava broj privrednih subjekata, pa samim tim i broj utvrđenih nepravilnosti, iako revnosnim nadzorom naših inspekcija u znatnoj mjeri utičemo da što više privrednih subjekata svoje poslovanje uskladi sa zakonskim normama.

 U ovom trenutku koliko je inspektora angažovano u Upravi i u kojim inspekcijama najviše fali kadra?

U Upravi za inspekcijske poslove je ukupno zaposleno 275 službenika od kojih su 212 inspektori. Najviše su deficitarne sa kadrom Tržišna, Turistička i Inspekcija rada, ali i inspekcije iz Sektora za zaštitu državnih resursa, odnosno Elektroenergetska, Termoenergetska, Rudarska i Geološka inspekcija.

Koliko je službenika zaposleno u Upravu otkako ste Vi došli na njeno čelo, a koliko je radilo u trenutku kada ste imenovani za direktora?

Od kako sam na čelu Uprave zaposlena su 64 službenika, a kada sam došao na njeno čelo ukupno je bilo 257 službenika, a trenutno ih je 275.

Ove cifre ne treba da zbunjuju jer su u novembru 2017. godine 27 inspektora iz Građevinske, Urbanističke i Inspekcije zaštite prostora prešli u Ministarstvo održivog razvoja i turizma, neki su penzionisani, a neki prešli u druge državne organe.

 Da li se može govoriti o politički motivisanom zapošljavanju u Upravi za inspekcijske poslove?

Ko god hoće objektivno da sagleda realno stanje stvari, vidjeće da u Upravi rade lica svih vjera i nacionalnosti, dok je njihovo političko opredjeljenje individualna stvar, a svi kadrovi su zaposleni isključivo na osnovu profesionalnih kvalifikacija, jer su svi oglasi sprovedeni putem javnog oglasa preko Uprave za kadrove.

U izvještaju Stejt departmenta za Crnu Goru navodi se da je broj inspektora rada bio dovoljan da bi se sprovelo poštovanje propisa u formalnoj ekonomiji, ali da resursi, korektivne radnje i istrage nijesu bile odgovarajuće da uspješno prepoznaju, sprovode mjere ili spriječe kršenja u sivoj ekonomiji. Američka vlada već godinama u svojim izvještajima upozorava na slabije rezultate Inspekcije rada. Šta preduzimate da se to stanje promjeni, s obzirom na to da, kako prepoznaju i međunarodne institucije, radnici u Crnoj Gori nijesu adekvatno zaštićeni?

Inspekcija rada revnosno i u kontinuitetu kontroliše zakonitost zapošljavanja i trudi se da kroz svoja ovlašćenja što je moguće više zaštiti zaposlene. Međutim, često je problem što zaposleni usled straha od otkaza ne smiju da prijave poslodavca koji u određenim slučajevima uspijeva da sprovodi neregularnosti pokrivajući ih papirološki. I pored toga, u prošloj godini Inspekcija rada je, ipak, ostvarila dobre rezultate u sprečavanju angažovanja radnika na crno, pa je u 2018. godini zatekla 2.122 lica koja bez ugovora o radu, od kojih su 689 lica nakon postupanja ove inspekcije zaključila radni odnos sa poslodavcem.