Aligrudić formirao nezakonitu komisiju na koju je utrošio 30.000 eura

0
368

Rad i djelovanje Saveza udruženja penzionera i opštinskog udruženja Podgorica je dovedeno u pitanje zahvaljujući navodima koje plasira v. d. direktor Fonda PIO Ranko Aligrudić. Članovi Upravnog odbora udruženja penzionera su na današnjem sastanku reagovali na tekstove objavljene u pojedinim medijima u kojima ih Aligrudić proziva za, navodnu, zloupotrebu službenog položaja i neadekvatnu dodjelu novca bez dokaza.

Kako je kazao predsjednik podgoričkog uruženja penzionera Ilija Stanišić ,,svoje neosnovane, tendenciozne i krajnje neistinite navode Aligrudić zasniva na provjeri i ananlizi Komisije za provjeru i analizu trošenja sredstava opređeljenih Udruženju penzionera koju je protivzakonito formirao prije pola godine“.

– Aligrudić je trajno oštetio penzionere i sistematski je radio na urušavanju i razbijanju Saveza udruženja penzionera, podržavajuči formiranje Pokreta penzionera i Partije penzionera i invalida rada – poručuje Stanišić.

Komisija

Predsjednik Upravnog odbora fonda PIO Alija Košuta potvrđuje da je komisija formirana protivzakonito u ovoj ustanovi i ukinuta je kada je on došao na to mjesto. Smatra da je trebalo angažovati druge državne institucije koje već postoje ako se htjeli provjeriti poslovanje udruženja penzionera.

– Pitam se kako su birani članovi te komisije na kojoj je utrošeno 30.000 eura i iz kojih sredstava se to plaćalo. Ta komisija više ne postoji. Ugasili su je kad smo mi došli inače bismo je mi ugasili odmah – kazao je Košuta koji smatra da Fond PIO treba da postoji kako bi pomogao penzionerima, a ne radi nečije političke promocije.

Poručio je penzionerima da ne dozvole da im ,,upadaju“ političke partije koje očigledno hoće da ih razjedine.

– Dok sam ja u upravnom odboru imaćete saveznika – poručio je Košuta predstavnicima najbrojnijeg udruženja penzionara.

Potpredsjednica Saveza udruženja penzionera Crne Gore, Jelena Međedović kazala je da je i do sada bilo komisija i provjera, ali,nepravilnosti u radu udruženja nije bilo.

– Ovo je prvi sukob penzionera sa direktorom Fonda PIO. Savez penzionera uvijek je imao povjerenja u Fond PIO koji je bio oslonac i putokaz penzionerima. Dolaskom vd direktora Aligrudića sve se promijenilo na gore počev od komunikacije do uskraćivanja svega penzionerima. Čak je ukinuo i humanitarnu pomoć penzionerima sa lošim materijalnim stanjem koja se dijelila od dobrovoljne članarine, u iznosu 0,40 odosno 0,60 eura, koju je godinama Fond izdvajao za penzionere – kazala je Međedović.

Kako je istakla umjesto da se bave značajnim pitanjima i problemima Udruženja bave se vd direktorom Aligrudićem koji je nametnuo tešku temu i napravio polarizaciju među penzionerima.

– Penzioneri su najviše osjetili sve probleme ovog društva. Pitaju me ljudi kad će biti povećanje penzije i kad će biti najavljena trineasta penzija ja im kažem da ne znam. Sve je neizvjesno. Nemamo ni podatak iz Fonda PIO koliko je penzionerki prešlo na naknadu sa troje i više djece. Kažu da će biti minimalna penzija 253 eura, što znači da oni koji su do sada imali 250 povećaće im se penzija tri eura, sve je neobjašnjivo – kazala je Međedović.

Aligrudić hoće podijele

Kako je istakla Aligrudić im je rekao da će registrovati što više NVO penzionera i pita se koji je cilj toga.

– Cilj mu je da razjedini penzionera. I danas ga ovdje nema. Zašto nije došao da čuje naše mišljenje. Ne može se nikome reći da je lopov niti kriminalac bez dokaza – poručila je Međedović.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera Branko Vešović kazao je da su im onemogućene mnoge aktivnosti od kada je Aligrudić došao na čelu i da je dolaskom Košute u Upravni odbor osjeća da će imati dragocjenu podršku.

– Na sjednicama upravnog odbora se prije Košute bez najavljenog dnevnog reda najviše raspravljalo o zahtjevima dva mjesna udruženja iz Podgorice partije bez članstva PIR kao i nekog udruženja ,,Pravde” sve iz Podgorice.

Podsjeća da Savez udruženja penzionera u koji je učlanjeno 90.835 penzionera, najbrojniji u državi kao i sva opštinska i mjesna udruženja bavili su se svim ovim životnim pitanjima od značaja za penzionere, a sve u službi zaštite socijalnog položaja istih I da su ona su ima aktivnosti onomogućene djelovanjem Aligrudića.

– Od 114.000 penzionera koji žive u Crnoj Gori u Savez je učlanjeno 90.835.