Alen Kalač: Na prostoru „Gornjeg Ibra“ dešava se pohara imovine

0
1570

Imovina nekadašnje rožajske kompanije „Gornji Ibar“ (GIR) praktično je zbrisana iz nekadašnjih pogona. Kako tvrde upućeni, poslednjih dana se „čerupa“ ono jedino što je ostalo a to je metalna ograda, koja se pod okriljem noći siječe i odvozi u nepozatom pravcu. Šef Kuba odbornika Socijaldemokrata u lokalnom parlamentu Alen Kalač za „Dan“ je naglasio da je na sceni pohara imovine nekadašnjeg, takoreći izvora života, koji je praktično prehranjivao gotovo cjelokupno ovdašnje stanovništvo.

– Na prostoru GIR-a dešava se pohara imovine, dok je sve ostalo devastirano i uništeno. Od silnog bogatstva ostala je samo ograda, koja se u noćnim satima siječe i otuđuje. Tražimo da se ispita koliko je imovine zadužila agencija za obezbjedjenje iz Nikšića, a koliko čega ima sada. Isto tako zahtijevamo da se formira popisna komisija od službenika policije i Opštine i da izađe na lice mjesta i utvrdi nastalu štetu, odnosno šta ima, a čega nema. Kao odbornik u lokalnom parlamentu tražim da se najhitnije raskine ugovor sa turskom kompanijom Sandzakli Mobilija, koja već sedam godina nije nijedan cent uložila u Lamelirnicu koju je zajedno sa više od hektar zemljišta privatizovala za nešto više od 450.000 eura. Iako je po ugovoru trebalo da uloži oko 4,5 miliona eura i u roku od tri godine uposli oko 160 radnika, od svega toga se nije desilo ama baš ništa – podsjetio je Kalač, ističući da se radi o štetnom ugovoru po opštinu Rožaje i Vladu.

Alen Kalač

– Ne očekujem ništa već da se protiv onih koji su obmanuli Vladu i Opštinu i njene građane u ovom projektu, podnesu krivične prijave. Zahtijevamo da se zemljište „Gornjeg Ibra“, koje je Vlada ustupila Opštini, transparentno prodaje bez partijskih, rođačkih i drugih veza jer je riječ o imovini koja čini srce ovoga grada. Prema informacijama koje imam, u tamošnjim objektima se sijeku kablovi i vade iz zidova i sve se namjerno ruinira kako bi se objekti doveli do bezvrednosti – kazao je Kalač.