Adrović u Nikšiću otvorio Dom za starije

0
35

Danas je u Nikšiću otvoren Dom za starije koji će moći da prihvati 208 korisnika ove ustanove.

Presjecanjem crvene vrpce ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, zamjenik šefice Delegacije EU u Crnoj Gori Rikardo Seri, predstavnica Razvojne banke Savjeta Evrope Marja Sepala zvanično su otvorili vrata Doma za starije i odrasle osobe sa invaliditetom u Nikšiću.

Izgradnja doma za starije u Nikšiću počela je u septembru 2019. godine u okviru Regionalnog stambenog programa, a ukupna vrijednost projekta iznosi oko 4.7 miliona eura.

Regionalni stambeni program (RSP) je višegodišnja zajednička inicijativa partnerskih zemalja (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija) koju podržava međunarodna zajednica i koja za cilj ima zatvaranje poglavlja dugotrajnog raseljavanja u regionu. Razvijen je u partnerstvu između partnerskih zemalja i OEBS-a, UNHCR-a i Evropske komisije.

Svečanost otvaranja doma uveličala su brojna kulturno umjetnička društva iz Podgorice, Bijele, Igala i Rožaja koja su igrama predstavile Crnu Goru i partnerske zemlje Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku. Kulturni ansambl Ljupčo Santov kao poseban gost zemlje regiona predstavio je igre iz Makedonije.

Ministar Adrović je ovom prilikom poželio dobrodošlicu svim korisnicima Doma i srećan rad početka ove ustanove.

“Velika mi je čast da sa našim partnerima na današnji dan otvorim vrata Doma za starija lica. Ovaj projekat je realizovan u saradnji sa donatorskom zajednicom i Vladom Crne Gore i izgrađen je u skladu sa najsavremenijim standardima u oblasti pružanja njege za naše najstarije sugrađane. Izgradnja doma započela je krajem 2019. sa projektovanim kapacitetom za smještaj 208 lica, od kojih su 104 smještajne jedinice predviđene za raseljena i interno raseljena lica. Ukupna vrijednost projekta iznosi 4.778.505€, od čega su donatorska sredstva: 3.376.879€, a nacionalna kontribucija 1.401.626 €. Nova ustanova u sistemu socijalne zaštite zvanično je osnovana 8. maja 2020, godine. Nakon toga Ministarstvo je stvorilo admiustrativne uslove za rad ustanove u punom kapacitetu zaključno sa izdavanjem licence za rad u oblasti socijalne zaštite“, rekao je ministar Adrović.