Mirsad Ademović u delirijumu „Veseli se srpski rode“

0
2911

Na društvenim mrežama juče se pojavio video zapis na kojem se može vidjeti kako umjetnički rukovodilac KUD-a „Ramadan Šarkić“ iz Tuzi Mirsad Ademović  igra i pjevaja uz pjesmu “Veseli se srpski rode” sa podignuta tri prsta. Njega u vidljivom delirijumu prate polaznici kulturno umjetničkog društva “Ramadan Šarkić” iz Tuzi.

Video je objavljen na fejsbuk gupi “Tuz Melesi”, što je izazvalo brojne komentare.

Mirsad Ademović je honorarni profesor fizičkog vaspitanja u Medresi „Mehmed Fatih“.

Postavlja se logično pitanje da li ovakvi angažovani kadrovi u Medresi zadovoljavaju osnovne islamske principe i pravila lijepog ponašanja?

Da li je Ademović svojim nedoličnim ponašanjem nanio nemjerljivu štetu imidžu Medrese, jer se u javnosti pojavila dezinformacija koju je plasirala Dragica Crnogorčević (autorka pjesme), a prenijeli brojni mediji u regionu, da su na snimku u pitanju polaznici islamske škole?

Iz Islamske zajednice je šturo saopšteno da na pomenutom snimku nisu polaznici Medrese i da „svoje postupke svaki čovjek i prosvjetni radnik snosi na ličnoj osnovi. Medresa nema potrebu da tumači postupke i ambijent, gdje i šta neko pjeva.“

Na objavljeni video reagovao je i Liridon Vulaj iz Centra za građansko obrazovanje. Njegovo reagovanje prenosimo u cjelosti.

„Otežavajuću okolnost veselog druženja Cultural and artistic association „Ramadan Sarkic“- Tuzi predstavlja, nesporna činjenica, da se u ulozi dirigenta, nalazi akademski gradjanin i profesor Mirsad Ademovic.

Akademski gradjani, narocito vaspitači i profesori, trebaju biti svjesni u svakom trenutku, da njihovim ponašanjem imaju dodatnu obavezu i dužnost da budu primjer primjerenog ponašanja, jer njihova uloga u društvu, nesporno da ima dodatnu težinu.

Neprimjereni i neprihvatljivi šovinizam, nije dio društvenog folklora koji bi trebao da krasi jednog profesora i vaspitača, već predstavlja nedostatak elementarne kulture i vaspitanja!

Министарство просвјете Црне Горе, uključujući obrazovne ustanove u Tuzima Medresa/Medreseja „Mehmed Fatih“ Gimnazija Tuzi Gjimnazi Tuz, i Univerzitet Crne Gore, jasno treba da se odrede prema ovakvim neprimjerenim porukama koju elementi crnogorskog obrazovnog sistema i obrazovnih ustanova odašilju u društvenoj zajednici.
Pokretanje disciplinskog postupka i najstrožih sankcija, jeste moralna i institucionalna obaveza, a prije svega pitanje integriteta našeg obrazovnog sistema, i iznad svega pitanje kredibiliteta obrazovnih ustanova u Tuzima!

Mirsad Ademović

Apelujem na javnost, naročitno na NVO, da nedvosmisleno i najoštrije osudjuju neprimjerene i neprihvatljive ispade šovinističkog karaktera!

Nekritičan odnos i stav prema ovakvim društvenim anomalijama i pojavama u Crnoj Gori, naročito u sredinama kao što je Tuzi, nesumnjivo da šalje glasniju poruku nego i sami profesor, i one se ne mogu više protumačiti kao legitimisanje, već kao nedozvoljeno podstrekivanje šovinizma!

Imajući u vidu, da je navedeni profesor, izmedju ostalog, i član upravnog odbora Udruženje Folklornih Ansambala Crne Gore , najmanje što se očekuje jeste sazivanje vanredne sjednice Skupštine, poštujući proceduru, i u skladu sa Statutom pokrene pitanje, formalno-pravnog, konkretnog i adekvatnog, distanciranja od elementarnog nedostatka kulture, čime bi stvorilo značajnu pretpostavku za otvoreno i inkluzivno udruženje, ali i realizaciji na djelu proklamovanih ciljeva i djelatnosti , uključujući i društvenu sliku navedenog Udruženja.“

Stoji u objavi.