28 godina od zločina u Štrpcima

0
1

Zločin u Štrpcima dogodio se na današnji dan prije 28 godina kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića oteli grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd-Bar.

Iz voza je oteto 20 putnika. Oteti putnici, 18 Bošnjaka i jedan Hrvat, su potom likvidirani. Među izvedenima iz voza je bio i jedan crnac čiji su identitet, državljanstvo i sudbina nepoznati. 

Većina ubijenih su bili državljani SR Jugoslavije i bili su uglavnom iz Priboja, Prijepolja, Beograda i Podgorice. Među njima je bilo i državljana Bosne i Hercegovine. 

Posmrtni ostaci 16 putnika još nijesu pronađeni, dok su posmrtni ostaci Ćorić Rasima i Rastoder Jusufa pronađeni u jezeru Peruċac. Nekompletni ostaci trećeg putnika Zubčević Halila su takođe pronađeni u jezeru Peruċac. Iako je nekoliko direktnih izvršilaca osuđeno, još uvek se ne znaju imena onih koji su naredili i organizovali ovaj zločin.

Postoje dokumenta koja ukazuju da je ova otmica bila unaprijed pripremana i da su Železničko-transportno preduzeće, MUP Srbije i Vojska Jugoslavije bili upoznati sa tim da će „pripadnici Srpske vojske opštine Rudo izvršiti zaustavljanje voza i odvođenje putnika“. 

Prema izjavama svjedoka, nakon polaska voza iz Beograda, kondukter je, u pratnji dvojice policajaca, pregledao karte, i upisivao svačije ime na kartama, navodno zbog šverca. Pruga Beograd-Bar jednih kratkim dijelom prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, blizu mjesta Štrpci, ali voz tu inače ne staje. 

Kako se voz bližio bosanskoj granici, policija i vojska je započela legitimisanje po hodnicima, odvajajući muslimane, dok su ostale tjerali u kupee. Voz je nakon toga, mimo reda vožnje, zaustavljen u Štrpcima i grupa kidnapovanih civila je izvedena iz voza.

Žrtve zločina u Štrpcima su:

 1. Esad Kapetanović (19),
 2. Ilijaz Ličina (43),
 3. Fehim Bakija (43),
 4. Šećo Softić (48),
 5. Rifet Husović (26),
 6. Senad Đečević (16),
 7. Ismet Babačić (30),
 8. Halil Zubčević (49),
 9. Adem Alomerović (59),
 10. Muhedin Hanić (27),
 11. Safet Preljević (22),
 12. Džafer Topuzović (55),
 13. Rasim Ćorić (40),
 14. Fikret Memović (40),
 15. Favzija Zeković (54),
 16. Nijazim Kajević (30),
 17. Zvezdan Zuličić (23),
 18. Jusuf Rastoder (45) i
 19. Toma Buzov, vojni penzioner iz Beograda.

Sud u Bijelom Polju je osudio Nebojšu Ranisavljevića na kaznu od 15 godina zatvora za učešće u ovom ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva.

Milan Lukić je osuđen od opštinskog suda u Beogradu na 20 godina zatvora zbog kidnapovanja i ubistva 16 civila u otmici u Sjeverini. Iako na osnovu validnih dokaza utvrđeno da je on bio glavni akter obe otmice i likvidacije pripadnika bošnjačke nacionalnosti, njemu nikada nije suđeno za otmicu u Štrpcima. On je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, za zločine u Višegradu osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Spomen obilježje žrtvama otmice otkriveno je 2009. u Prijepolju, pored starog mosta na Limu.