Erdogan pobjednik predsjedničkih izbora

0
94

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je drugi krug predsjedničkih izbora završen voljom naroda te je zahvalio svima koji su ispunili tu građansku dužnost, javlja Anadolija.

Erdogan je u prvom obraćanju nakon izbora kazao da je izborni pobjednik i danas bila Turkiye, odnosno svih 85 miliona njenih građana.

“Rekli smo da ćemo pobijediti na način da niko ne bude gubitnik. Tako da je jedini pobjednik Turkiye“, rekao je Erdogan.

Vrhovna izborna komisija Turkiye saopćila je da je prebrojano 75,42 posto glasačkih listića i da je Erdogan u vodstvu sa 53,41 posto osvojenih glasova, dok njegov rival Kemal Kilicdaroglu ima 46,59 posto glasova.

“Zahvaljujem svakom pripadniku našeg naroda koji nam je svojim izborom još jednom povjerio odgovornost upravljanja državom sljedećih pet godina“, kazao je Erdogan u Istanbulu.

Ističući kako su i današnji izborni rezultati pokazali da niko ne može ugrožavati napredak i interese Turkiye, Erdogan je kazao da je njegova pobjeda otvorila vrata vizije “Stoljeće Turkiye“.

Naglasio je da je volja naroda još jednom potvrđena na glasačkim kutijama te je poručio da će njegova administracija opravdati povjerenje koje joj je narod ukazao, baš kao što su to činili i u proteklu 21 godinu.

Erdogan je otputovao iz Istanbula u Ankaru, gdje se tokom noći očekuje njegovo obraćanje naciji.