U Podgorici promovisana zbirka poezije „Zejna“ Sulejmana Beće Kujevića

0
579

U organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, u Multimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović“ u Podgorici, sinoć je održana promocija zbirke poezije „Zejna“ autora Sulejmana Beće Kujevića.
O knjizi su govorili: akademik prof. dr Šerbo Rastoder, prof. dr Dragan Koprivica i dr Amira Redžić.

Profesor Šerbo Rastoder predstavio je publici stvaralačku i umjetničku pozadinu porodice Kujević iz Rožaja naglašavajući da je Sulejman Beća Kujević izdanak koji se, pored muzičkog, etnomuzikološkog i folklornog stvaralaštva, ovoga puta predstavlja kao autor pjesničke zbirke. Ocjenjuje da je Kujević napravio hrabar iskorak upuštajući se avanturu poetskog stvaranja, prepoznavajući kod njega sposobnost lucidnog zapažanja društvenih anomalija u čijem je središtu pojedinac pred kojim su izazovi egoizma, moralnih devijacija i nekritičkog društvenog pozicioniranja.

Prof. dr Dragan Koprivica je ocijenio da pjesnički prvijenac Sulejmana Beće Kujevića nagovještava nova literarna ostvarenja ovoga autora. Strukturalna postavka knjige, po mišljenju profesora Koprivice, se dominantno prepoznanje po dva poetska narativa – u prvom dijelu su angažovane stihotvorbe kojima se autor osvrće na aktuelne društvene teme, dok su u drugom lirska osjećanja koncentrisana oko imaginarnog ženskog lika oličenog u imenu Zejna.Koprivica podsjeća je da Sulejman Beća Kujević i vrijedan čuvar muzičke baštine rožajskog kraja koji interesovanje te vrste vuče iz porodične tradicije.

Amira Redžić u stihovima Kujevića prepoznaje autrovo htjenje da popravlja svijet na način što stihovi ove zbirke kroz hipokriziju i licemjerstvo pojedinca prepoznaju izvjesne društvene deformacije. Kujević u svojim stihovima žigoše takve pojave sluteći da tako može doprinijeti boljitku i humanijim odnosima u društvu. Redžićeva je u jednom dijelu analitičkih opservacija napravila paralelu sa pojedinim fragmentima iz djela Meše Selimovića.
Moderator večeri bio je prof. Ismet Mujević.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su: Frenki Bogićević, Ivan Stanojević i Irma Nurković.