Kujević: „Zlatna pahulja“ će preživjeti i bez pomoći države

0
1446

Tokom tri decenije ,,Zlatne pahulje“ scenom Centra za kulturu prošlo je oko 6.000 učesnika – izvođači, hor, plesne grupe, voditelji… To što nijesmo dobili finansijsku podršku Ministarstva kulture pokazuje da je novac u rukama onih koji ne razumiju što kultura znači za društvo, za djecu naročito – kaže direktor Centra za kulturu Sulejman Kujević

Jubilarno 30. izdanje Međunarodnog festivala dječje pjesme ,,Zlatna pahulja“ biće održano krajem februaru. Organizator je Centar za kulturu Rožaje.

Direktor te ustanove Sulejman Beća Kujević kaže da manifestaciju treću godinu zaredom organizuju bez podrške države.

– Festival traje tri decenije, ali nema sigurno finansiranje već smo sredstva dobijali tako što sa projektom konkurišemo kod Ministarstva kulture. Prethodne dvije godine izostala je pomoć tog Vladinog resora. Isto se desilo ove godine – kaže Kujević.

TRADICIJA

Sa žaljenjem konstatuje kako takav odnos prema ,,Zlatnoj pahulji“ pokazuje da je novac u rukama onih koji ne razumiju što kultura znači za društvo, te da kao djeca, vjerovatno, nijesu bili članovi neke školske sekcije, ne znaju kako se pravi pjesma, predstava ili radi folklorni ansambl.

– Razumijem da je bila korona, da je kompleksna društveno-politička situacija, ali mislim da je ovo manifestacija koju vrijedi podržati. Crna Gora nema stotinu festivala, naročito ne dječjih i sa ovako dugom tradicijom, ovakvog kvaliteta, pa da ne može izdvojiti novac za podršku. U svakom izdanju ima oko 200 učesnika – izvođači, hor, plesne grupe, voditelji, priprema scenografije… Dakle, na scenu Centra za kulturu tokom proteklih 30 godina stalo je oko 6.000 učesnika iz Crne Gore, zatim, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, sa Kosova, iz Mađarske, Makedonije, Njemačke, Srbije, Turske, Ukrajine, Bjelorusije… Svi oni imaju u biografijama podatak da su nastupali na festivalu, da su bili u Rožajama, pričaju o našem gradu i državi. Popriličan je broj onih kojima je ,,Zlatna pahulja“ bila odskočna daska za karijere – navodi Kujević.

Festival koji ima međunarodni status i ugled, dodaje on, vole i odrasli, kompozitori i tekstopisci.

– Nema kompozitora i tekstopisca iz zemlje koji nije učestvovao na ,,Zlatnoj pahulji“. Oni koji se razumiju u muziku znaju koliko je to zahtjevan posao napraviti pjesmu jer na svakoj numeri osim tekstopisca, kompozitora radi pet i više ljudi… Numera koju čujemo na takmičenju stvarana je tokom nekoliko sedmica, u nju je uloženo mnogo truda. Znači, autorima je stalo da se nađu na festivalu da se predstave – pojašnjava Kujević.

Koncept festivala uključuje gostovanje poznatih izvođača. Pošto je „Zlatna pahulja“ na dobrom glasu oni se rado odazivaju pozivu organizatora.

– Gosti „Zlatne pahulje“ bili su Rambo Amadeus, pokojni Dragoljub Đuričić, Merima Njegomir, Minja Subota, Vlatko Stefanovski, Darko Nikčević i Srđan Bulatović, Aldino, ,,Osvajači“… Dakle, respektabilna imena. To je kvalitet više manifestacije, a dodatni argument državi da je treba podržati i da treba da živi – kaže Kujević.

PODRŠKA

No, dodaje, uprkos tome što je izostala pomoć države festival će živjeti. Jubilarno izdanje biće, kaže, kako dolikuje – najbolje do sada.

– Izostanak podrške države uticaće na organizaciju, ali neće dovesti u pitanje održavanje festivala niti će se odraziti na kvalitet. Od 1993. godine kada je održan prvi put ,,Zlatna pahulja“ je prolazila kroz teška vremena, poput pandemije kovida-19, ali je opstajala. Jer, to je više od muzičkog takmičenja. Učešće na ovom festivalu i kontakt djece sa kulturom uopšte mijenja njihov život, usmjerava ih na pravi put, djeca se ovdje druže, grade prijateljstva, a možda i prave životne izbore. Osim toga, postala je brend ne samo Rožaja, već i Crne Gore. Zato nećemo dozvoliti da se prekine. Opština će pokriti troškove, a dobili smo i 4.500 eura od Zavičajnog kluba „Bihor“ iz Luksembruga. Pripremamo se sa istim žarom kao svih prethodnih godina, radimo na scenografiji, trudimo se da bude nesvakidašnja kako dolikuje manifestaciji sa tradicijom koja traje tri decenije, da zablista – poručuje Kujević.

„Zlatna pahulja“ se održava 24. i 25. februara. Nastupiće, simbolično, 30 izvođača. Prva noć je rezervisana za takmičare iz Crne Gore (18), a druga za strane (12) i tri najbolja sa prethodne večeri. Učesnici su djeca od sedam do trinaest godina.

Festival će prenositi Javni servis Televizija Crne Gore.