Zbog Ramazana platio sve dugove svojih sugrađana

0
1

Nevjerovatna priča iz Bara obišla je čitav region nakon što je objelodanjeno da je jedan nepoznati donator, porijeklom iz Crne Gore, svojim nekadašnjim sugrađanima u Baru odlučio da otplati dugove.

Riječ je, naime, o dugovima koje su građani imali u maloj lokalnoj prodavnici u srcu grada, kojoj je iz tog razloga jednog dana stigla poruka interesantnog sadržaja.

– Dostavite mi iznos, bez imena dužnika, koji već duže vreme duguju vašoj trgovini kako bih platio njihova dugovanja – glasilo je obaveštenje čovjeka koji nije želeo da otkrije svoj identitet.

Visina otplaćenog duga je 500 eura, i dug je otplaćen pripadnicima svih vjera i nacija upisanih u dužničkoj bilježnici vlasnika prodavnice, takozvanoj “tefter-svesci”.

Inače, kasnije je pojašnjeno da je anonimni donator želio tokom Ramazana, najznačajnijeg mjeseca u islamu, da obraduje nekadašnje sugrađane, nevezano za religiju kojoj pripadaju.

U Baru, podsetimo, vekovima žive pripadnici sve tri dominantne vere na ovim prostorima. Prema poslednjem popisu iz 2011, oko 60 odsto stanovnika tog grada se izjašnjavaju kao pravoslavci, oko 30 odsto je pripadnika islama, dok je blizu osam odsto katolika.