Uskoro ukidanje osiguravajućih taksi prema Kosovu

0
530

Izgradnja tunela između Peći i Rožaja, te ukidanje naplate graničnog osiguranja između Kosova i Crne Gore, glavna su pitanja o kojima je razgovarano na sastanku delegacija dvije zemlje koje su predvodili kosovski ministar infrastrukture Pal Lekaj i crnogorski ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković.

Nurković je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lekajem ocijenio da je današnja posjeta Kosovu nastavak saradnje dvije zemlje i potvrda da se krenulo u dobrom pravcu, a kako je naglasio, najznačajni projekat o kojem se razgovaralo je izgradnja tunela Peć – Rožaje.

“O tom projektu smo počeli pričati prije godinu i po dana i to smo digli na nivo Vlada i imamo podršku premijera obje države i nadam se da će biti u vrhu agende i jedne i druge vlade što se tiče putne infratrukture. Drugi projekat o kojem smo razgovarali je izgradnja putnog pravca Plav – Dečane, odnosno povezivanje Crne Gore i Kosova još jednim putnim pravcem”, kazao je Nurković, javlja Anadolija.

Naveo je da je razgovarano i o što bržem ukidanju graničnog osiguranja između Crne Gore i Kosova, jer je to osiguranje prepoznato kao biznis barijera. On je kazao da će ukidanje graničnog osiguranja uticati na povećane tranzita i privrednog poslovanja, te kretanja građana obje države.

Nurković je naglasio da je razgovarano o postizanju sporazuma o saradnji u oblasti saobraćaja, koji treba da se pripremi tokom juna i potpiše u julu, čime će se već odlični politički odnosi dvije zemlje još više unaprediti.

Kosovski ministar Lekaj je kazao da je saradnja Kosova i Crne Gore dobar primjer za cio region, te da se pridaje veliki značaj unapređenju putne, željezničke i vazdušne infratsrukture. Lekaj je kazao da je dobio garancije da će put Dečane – Plav biti urađen i sa crnogorske strane, dok se sa kosovske strane već izvode radovi prema predviđenoj dinamici.

Upitan da prokementariše poteškoće u izradi tog puta u segmentu koji prolazi pored manastira Visoki Dečani, zbog protivljenja Srpske pravoslavne crkve, Lekaj je kazao da je tu upletena politika Beograda i da joj tu nema mjesta. Istakao je da je Kosovo svjesno obaveza koje je preuzelo prema Ahtisarijevom planu i da se radovi izvode van zaštićene zone oko manastira.

“Istina je da je bilo intervencije od strane kompanije koja po ugovoru izvodi radove, jer se tamo stalno dešavaju erozije zemljišta i mi moramo put učini prohodnim. Dakle, niko ne treba da bude zabrinut zbog toga, putevi su tu da bi spajali i u interesu su građana, ekonomskog razvoja i razvoja turizma, ali nećemo dozvoliti da se jedna institucija ugrozi ili da se nekoj instituciji daje prednost”, kazao je Lekaj., prenosi Anadolija.

On je poručio da je manastir kultura Kosova, da su ga branili građani Dečana i da će ga braniti vjekovima.