Uhapšen Izraelac Joram Frig zbog državnog udara u Crnoj Gori

0
331

Pedesettrogodišnji Izraelac Joram Frig uhapšen je 20. aprila u Nikoziji, po međunarodnoj potjetnici Interpola Podgorica a u okviru naredbe za sprovođenje istrage protiv osam stranih državljana koje je predvodio Džozef Asad, bivši operativac CIA i vlasnik konsultantske kuće “Peregrini”, specijalizovane za razne vrste bezbjednosnih usluga. Hapšenje izraelskog državljanina značajna je novost u vrlo zamršenom slučaju planiranja terorističkih akcija u Crnoj Gori.

Džozefa Asada, je 2016. godine, za potrebe Demokratskog fronta, angažovao šef kampanje DF-a Aron Šaviv. Kako su utvrdili crnogorski istražitelji, Asadova višečlana internacionalna ekipa, uglavnom penzionisani pripadnici obavještajnih službi, boravila je u više navrata u Crnoj Gori i pružila bezbjednosne usluge organizatorima akcije planirane za 16. oktobar.

Nije to ličilo na pripremu političkog mitinga, već na planiranje vojne akcije, napravljena je šema evakuacije, odabrane lokacije za tzv. komandne punktove nakon obračuna ispred zgrade parlamenta i dobro odrađene mjere elektronskog ometanja…

Pokazalo se da su ljudi koje je angažovao Adsad bili vrlo dobro opremljeni i obučeni. Instalirali su uređaje kojima se sprečava praćenje signala mobilne telefonije; korišćene su posebne mjere zaštite prilikom korišćenja Interneta, a za posebnu komunikaciju korišćen je i satelitski telefon. Boravili su, u više navrata u dvije kuće na periferiji Podgorice, koje su, prema nalazima istrage, iznajmila dvojica članova Demokratskog fronta. “Operacija 16. oktobar” trebalo je da se izvede nakon najavljenog okupljanja pristalica DF-a i, prema nalazima istrage, trebala da je da izazove nerede i haos i da se nastavi upadom “pobunjenog naroda” u zgradu Skupštine Crne Gore…

Nakon medijskih objava o hapšenju grupe srpskih državljana rano ujutro 16. oktobra među kojima je bio i Bratislav Dikić, bivši komandant srpske Žandarmerije Joram Frig je, prema podacima granične policije, napustio Crnu Goru preko graničnog prelaza Božaj.

Skupa sa čovjekom koji ga je angažovao Džozefom Asadom koji je proveo tog dana samo nekoliko sati u Crnoj Gori. Džozef Asad je, inače, u Crnu Goru doputovao kolima iz Albanije sa Aronom Šavivom, koji ga je angažovao u ime Fronta i napravio ugovor o “pružanju bezbjednosnih usluga”. Nacionalni biro Interpola Podgorica raspisao je potjernicu za Joramom Frigom jer se tereti da je počinio krivično djelo stvaranja kriminalne organizacije u pokušaju putem pomaganja (član 447, stav 1 u vezi sa članom 20 Krivičnog zakonika Crne Gore). Potjernica se bazira na Naredbi za sprovođenje istrage koju je izdalo Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal 12. januara 2018. godine.

Kuda se sve kretao Frig nakon što je napustio crnogorsku teritoriju nije poznato. Istražitelji su u međuvremenu, posredstvom međunarodne saradnje, saznali da je Frigu na aerodromu u Tirani, 16. oktobra 2016 zaplijenjena vrijedna elektronska oprema i specijalni lap top, čija je vrijednost procijenjena na više od 15.000 dolara, kao i neki dodatni “gadžeti”. Javno se nije eksponirao i o njegovim aktivnostima se ništa ne zna, sve dok, prije dvadesetak dana, nije uhapšen na Kipru…

Ukoliko bude izručen crnogorskim istražnim organima operativac Joram Frig bi mogao da dodatno razjasni neke bitne detalje misije u pripremi akcije planirane za 16. oktobar 2016. godine. Prije svega da otkrije: sa kim je sve kontaktirao tokom devetodnevnog boravka u Crnoj Gori, kao i to da li je, osim Asada, dobijao uputstva i od nekih ovdašnjih političara ili partijskih aktivista?

Joram Frig je Izraelac, sada nije pozicioniran u obavještajnim strukturama Izraela sa kojim Crna Gora već dugo ima vrlo razvijene diplomatske, ali i obavještajne odnose.

Hapšenje Friga i crnogorski zahtjev za izručenjem, svojevrsno su svjedočanstvo da mozaik priče oko “Operacije 16. oktobar” nije do kraja ispunjen presudom od 9. maja. Ima još pobočnih rukavaca, koji potvrđuju onu staru tezu o ozbiljno planiranoj akciji destabilizacije Crne Gore.