Tribina „Žene, za bolji život Rožaja“

0
632

Juče je u Rožajama održana tribina Opštinskog odbora Alijanse žena Demokratske partije socijalista, “Žene, za bolji život Rožaja”, (i u okviru nastupa široke Koalicije “Prava Stvar, Za bolji život Rožaja”), a sa ciljem zagovaranja politika koje uvažavaju rodnu dimenziju i različitost potreba na lokalnom nivou.  

Predsjednica Opštinskog odbora Alijanse žena DPS Rožaja i kandidatkinja za odbornicu, Seniha Hadžić-Tahirović, u uvodnom dijelu diskusije naglasila je važnost značajnijeg prisustva žena u politici.

“Kao odbornica u protekle četiri godine, ukazivala sam na mnoge probleme u našoj opštini i činiću to i u narednom periodu. Moramo pomoći svakoj preduzetnici, nevladinoj organizaciji koja se bavi problemima sa kojima se žene suočavaju ili potrebama osoba sa smetnjama u razvoju, kao i svakoj mladoj ženi koja želi da se ekonomski osamostali a time doprinese i društvu”, poručila je ona.

Brojnim prisutnima obratila se članica Predsjedništva DPS i poslanica Aleksandra Vuković koja je saopštila da, kako je to opisala, u ovim teškim trenucima za Crnu Goru kada je nastupio pad morala i svih vrijednosti, žene pokazale kako se može uspravno, prave kičme, dostojanstveno vjerujući u sebe i druge ponosno, časno, braniti ono u što se vjeruje i za šta se živi.

„Posebno mi je drago što se u Rožajama dešava ta emancipacija, spremnost žena da izađu iz svojih domova i da pokažu da je lično itekako političko i da više nikada njihovo i naše lično ne smije ostati skriveno niti u kuhinji, niti u dnevnom boravku, niti u kući u kojoj rade, podižu, obrazuju i vaspitavaju svoju đecu, nego se to mora prenijeti na društvo koje mora da se popravi jer vidimo da smo doživjeli opštu društvenu eroziju“, kazala je Vuković.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović se takođe osvrnula na trenutnu situaciju u našoj državi za koju kaže da je veoma teška.

„Suočeni smo sa onima koji rade protiv svoje države i koji u toj borbi protiv Crne Gore razaraju institucije i sistem, ali mi ćemo im jasno pokazati da to ne može biti tako. Kako ćemo im to pokazati? Tako što će žene dići svoj glas kao što smo mi digle u parlamentu i da pošaljemo glas sa svakog mjesta da ćemo ih zaustaviti i da neće moći da rade od Crne Gore to što su naumili. Došli su do kraja puta a mi i dalje vodimo Crnu Goru na putu evropskih integracija ka Evropi, tamo đe nam je i mjesto. Niti nam je mjesto u ,,srpskom svijetu“ niti nam je mjesto u velikodržavnim projektima, nama je mjesto u Evropi i tamo ćemo biti i zato nam je potrebna snaga svih žena Crne Gore, snaga žena Rožaja da istrajemo u toj borbi, da se što više uključimo i da jasno i glasno kažemo: “Idemo dalje u evropsku Crnu Goru da gradimo budućnost za našu đecu“, poručila je Vuksanović.

Prisutnima se obratila i predsjednica Alijanse žena DPS Crne Gore Drita Llolla koja je istakla da je izuzetno važno koga biramo na lokalnim izborima, te da predstojeći lokalni izbori imaju dvije jako važne dimenzije.

„Jedna primarna, naravno, jeste da se poboljša život građana i građanki Rožaja i svih drugih gradova u Crnoj Gori gdje se održavaju izbori, a druga dimenzija je odgovornost naših lokalnih lidera da shvate da pored te primarne uloge postoji nešto što je odgovornost prema državnim i nacionalnim interesima Crne Gore. Vjerujem da građanska Crna Gora u ovih, od 2006. pa nadalje, da je sazrela, da je društveni kontekst unaprijeđen, da mi bez obzira na pripadnost se okupljamo oko građanske evropske platforme, a to svakako jeste ova platforma ,,Prava stvar“ na ovim izborima“, rekla je Llolla.

Bivša poslanica u Skupštini Crne Gore i članica Glavnog odbora Socijaldemokrata, Mubera Kurpejović osvrnula se na ženski politički aktivizam i globalni trend sve češćeg preuzimanja odgovornih funkcija od strane žena ali i o tome da žene zaslužuju da im se glas čuje još više.

“Podsjetiću da je veći broj žena u odnosu na muškarce koji se obrazuju i upisuju fakultet, i da su istovremeno uspješnije tokom studiranja”, navela je ona.

Naša koalicija stoji uz nas, žene. Okupila nas je dobra energija, odgovornost i poštovanje prema svom gradu, prema svima koji žele da naš lijepi grad dobije svoj nekadašnji sjaj, da ljude ne dijelimo na vjernike i nevjernike već da nam je bitno da li je neko čovjek ili ne.

Žene Rožaja su uvijek bile hrabre ali zbog ucjena i straha za sopstvenu egzistenciju, utihnule su. Mi to nećemo dozvoliti, obećavamo da ćemo svaku ženu saslušati i pomoći joj.