Šta nam donosi 5G mreža

0
211

Šta je 5G mreža?

Riječ je o petoj generaciji mobilnog interneta koja nam donosi višestruko uvećane brzine protoka, veću pokrivenost kao i responzivnost. Brzina bežične konekcije će biti 10 do 100 puta veća od onoga što je trenutno dostupno. To znači da ćete sezonu čitavu jednu tv seriju moći da skinete za par sekundi. Ipak, brzina je samo jedna od prednosti. 

Zahvaljujući novim poboljšanim karakteristikama mreže, približićemo se danu kada će automobili bez vozača komunicirati između sebe sa lakoćom, dok će prenošenje ultra realističnih video materijala biti stvar svakodnevice. Jasno je da je riječ o revolucionarnom koraku koji će promeniti svijet.

Primjena 5G mreže

Naime, primjene 5G sistema su naročito važne u oblastima u kojima se zahtijeva izuzetno malo kašnjenje signala ili prenos velike količine podataka u realnom vremenu.

·        Telemedicina – prenos i obrada medicinskih signala. Operacije se obavljaju na daljinu već dugi niz godina, ali sa 5G, to je bezbednije jer su kašnjenja mala. 

·        Dronovi postaju mogućnost dostave paketa.

·        Virtuelna stvarnost: primjena koja omogućava edukacije i vežbanje na modelima za procese koji su opasni ili komplikovani. Na primjer, hirurg se obučava za specijalne operacije u virtuelnim, umjesto u realnim uslovima, što je bezbednije.

·        Kontrola useva i daljinski kntrolisane, automatizovane aktivnosti vezane za navodnjavanje, zaprašivanje i veštačko đubrenje useva. Tako bi se spriječilo prekomjerno đubrenje i zaštitile ptica, pčela leptirovi od otrova, a naravno i nas ljudi, koji jedemo te useve.

·        Kontrola saobraćaja i mogućnost kretanja vozila bez vozača.

·        Magacini bez posade u kojima bi roboti pakovali i slali na odredište robu koja bi se naručivala preko interneta.