Putin zvanično zabranio istopolne brakove

0
0

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ustavni amandman kojim se u Rusiji formalno zabranjuju istopolni brakovi.

Definisanje braka kao zajednice isključivo muškarca i žene dio je skupine ustavnih reformi koje su Rusi izglasali 1. jula 2020.

Iz tog je paketa koji je podržalo gotovo 78 posto Rusa najpoznatija odredba koja Putinu omogućava da se kanduje za još dva šestogodišnja predsjednička mandata i tako do 2036. godine vlada Rusijom.

U istom je paketu ustavnih promjena Putinu dat i doživotni imunitet od kaznenog progona.

On je 5. aprila zvanično potpisao ustavne amandmane i omogućio njihovo stupanje na snagu.

Istospolni brakovi već su ilegalni u Rusiji pa nova formulacija u Ustavu to zapravo dodatno utvrđuje i još otežava šanse istopolnim parovima da ikada dobiju šansu za ravnopravnost s heteroseksualnim parovima.

To takođe znači da LGBT osobe neće moći da usvajaju djecu.

Ovakva odluka nije iznenađenje u Putinovoj Rusiji, gdje se gej i queer zajednica suočava s čestim nasiljem i diskriminacijom, a poznata zabrana “gej propagande”, koja zabranjuje distribuciju svega za što se smatra da je pro-LGBT+, postoji od 2013.

Uoči nacionalnog glasanja o ustavnim amandmanima, za koje kritičari tvrde da su namješteni, grupa koju su vodili saveznici ruskog predsjednika objavila je oglas koji prikazuje siroče koje su usvojila dva oca, koji su ga potom obukli u haljinu i našminkali.

Oglas je poručivao: “Odlučite o budućnosti zemlje. Glasajte za izmjene Ustava.”

U vrijeme glasanja, Alphonso David, predsjednik Kampanje za ljudska prava, opisao je Putina kao “prijetnju ljudskim pravima svih”.