Premijer: Vjerujem da dolazi vrijeme dijaloga

0
87
Duško Marković

Najvećim uspjehom Vlade u ove dvije godine smatram investicioni zamah na sjeveru gdje želimo da obezbijedimo sve uslove da građani žive bolje, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u intervjuu „Pobjedi“.

„Prvi rezultati u ove dvije godine na tom planu već su vidljivi. Zbog toga je završetak prioritetne dionice auto puta i nastavak radova na sljedećim od presudne važnosti za razvoj sjevera i zemlje u cjelini. Već vidljiva zimska skijaška infrastruktura, projekat Đalovića pećine koji napreduje, otvaranje fabrike kisjele vode, razvoj poljoprivrede su rezultati koji me posebno raduju i motivišu“, rekao je premijer Marković.

 

Odgovarajući na pitanje šta je njegovom kabinetu zadalo najveće probleme, Predsjednik je kazao da je to nespremnost opozicije da doprinosi političkoj, društvenoj i razvojnoj koheziji te da je zapanjujuća dosljednost u bojkotovanju institucija i pokušaji blokade rada istih. Pristup negacije i želje da bude svima gore, da država bude na koljenima da bi je onda oni navodno podizali je, istakao je Premijer, teško razumljiva.

„Mislim da Vlada koju predvodim radi dobar posao. Ali to nije njen maksimum. Nema pravog rezultata, niti promjene načina razmišljanja o državi i njenim prioritetima, bez dijaloga i približavanja stavova upravo o tim pitanjima. Vjerujem da to vrijeme dolazi, a onda će i ovoj a i svakoj drugoj Vladi zadatak biti lakši, a rezultati vidljiviji“, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.

U odgovoru na pitanje da li ima istine da današnja Crna Gora nije ni blizu Crnoj Gori iz referendumskih obećanja, premijer je podsjetio da je prije nekoliko dana, na prijemu povodom trinaeste godišnjice od obnove nezavisnosti, kazao da Crna Gora danas i Crna Gora prije obnove nezavisnosti – ne liče jedna na drugu. I to u korist današnje Crne Gore.

„Dakle, nema istine u ocjenama da je naša politika ostala dužna predreferendumskoj Crnoj Gori, a ni onoj poslije referenduma. Građanima smo obećali državu, i obnovili smo nezavisnost. Deklaracijom o  nezavisnosti, članstvo u NATO i integraciju u EU, definisali smo kao ključne ciljeve državne politike. Već smo dvije godine punopravna članica NATO i predvodnik u procesu učlanjenja u EU. Dakle i ova obećanja smo ispunili“, rekao je predsjednik Marković i dodao da je ispunjeno i obećanje o viznoj liberalizaciji.

On je istakao da smo najbrže rastuća ekonomija sa najvećim standardom u regionu van zemalja EU: „Ovo ne žele da vide i priznaju ne samo oni koji su oponenti vlasti nego i istorijski protivnici postojanja i svakog napretka nezavisne Crne Gore“.

Na pitanje „Pobjede“ zašto je međunarodna percepcija Crne Gore bolja od one koju plasiraju domaći kritičari, predsjednik Vlade je kazao da se ne radi o dobroj međunarodnoj percepciji već o stvarnom ugledu i reputaciji naše zemlje koja je izgrađena višedecenijskim naporima da se distanciramo od balkanskih zabluda i zemlju usmjerimo na put evropske i evroatlanske integracije.

„Crna Gora je danas partner i saveznik širom planete gdje se brane demokratija i civilizacijske vrijednosti, mir i stabilnost. Ovoj vlasti se može prigovoriti dosta toga sa pravom, posebno kada je u pitanju standard naših građana i njihova potreba da žive bolje čemu smo sada snažno posvećeni. Ali posvećenost državi, njenom suverenitetu i samostalnosti, da bude svoja i sama odlučuje o svojoj budućnosti – sigurno ne! Prljava kampanja protiv vlasti, ogovaranje sopstvene države na svakom mjestu i svakoj prilici je, u stvari, politički napor da – Crne Gore ne bude“, naglasio je premijer Marković.

Vezano za pitanje o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti te očekivanjima eventualnih protivljenja i snazi države da ga sprovede u djelo, predsjednik Vlade je rekao da će ovaj zakon, kada ga Parlament potvrdi, biti veliki korak naprijed za demokratiju i osnovna ljudska prava i slobode.

„Kada takvom konceptu dodate obilježja očuvanja kulturnog identiteta i tradicije našeg naroda, i principe kojima se na temelju slobode i jednakosti uređuju odnosi države i vjerskih zajednica, onda sam uvjeren da pred sobom imamo istorijsku priliku da ova pitanja stavimo tamo gdje pripadaju. Tim prije, što je prijedlog izrađen nakon iscrpnih i širokih konsultacija sa svim činiocima. Što se tiče njegove primjene, država će imati i snage i odlučnosti da ga sprovede u život, kakva god bila i odakle god dolazila eventualna protivljenja“, rekao je Premijer.

Odgovarajući na konstataciju da država nije bila u stanju da ukloni nelegalno sagrađenu limenu crkvu na Rumiji, a da sada nema snage da ukloni krstionicu u moru kod Tivta i nelegalno sagrađeni objekat u Dajbabama, Premijer je kazao da je to suviše naivno i laičko promišljanje svih koji nam to spočitavaju.

Vlada ovom pitanju prilazi sa punim senzibilitetom kako se ne bi pojačavale podjele u zemlji među pravoslavnim stanovništvom. Društvena kohezija nam je cilj i potrebno nam je strpljenje da bi ga postigli. Naravno da nećemo dozvoliti da se na državnom ili zemljištu vjerskih zajednica, suprotno zakonu, grade vjerski objekti samo zbog toga što je to zapelo za oko nekom svešteniku. Zbog toga i donosimo Zakon o slobodi vjeroispovijesti, da bi se vjerskim zajednicama utvrdila prava ali i obaveze, jer je sada u primjeni onaj iz 1977. godine“, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Sumirajući najvažnije ekonomske pokazatelje učinka Vlade, predsjednik Marković je kazao da se naša ekonomija razvijala svih godina od obnove nezavisnosti.

„Uvjeren sam da je naš ekonomski rast posebno dinamiziran u posljednjih dvije godine, čemu svjedoče i veoma visoke stope rasta od blizu 5 posto. Ekonomski rast je donio blizu 18.000 novozaposlenih. Stopa nezaposlenosti je smanjena za preko šest posto. U ove dvije godine priliv stranih direktnih investicija je milijardu i petsto miliona eura. U ove dvije godine tekuću potrošnju finansiramo iz izvornih prihoda, prepolovili smo budžetski deficit i puno toga još“, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore