Pljevlja: Elektrodistribucija se iseljava sa prostora nekadašnje Hadži Hasan džamije

0
41

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin potvrdio je PV Informeru da će u najskorijem roku preseliti službu naplate električne energije iz Hadži Hasanove džamije u nove prostorije, koje će najvjerovatnije biti i dalje u dijelu naselja Jalija, jer su Pljevljaci naučili da u tom dijelu grada izmiruju svoje obaveze za utrošenu električnu energiju.

Tako bi se stekao jedan od uslova da se prostor na kojem se nekada nalazila Hadži Hasanova džamija vrati u vlasništvo Islamske zajednice Crne Gore.

U zvaničnom pisanom obraćanju redakciji portala „PV Informer“ Rovčanin je naveo naveo da je EPCG spreman da u najkraćem roku pokrene proceduru nabavke drugog objekta

– Ovo nije posljedica poslednjih medijskih navoda, već sam u prvoj nedelji nakon što sam stupio na ovu funkciju, razgovarao sa izvršnim rukovodiocem funkcionalne cjeline „Snabdijevanje“ i to u skladu sa projektom dislokacije svih spornih objekata na prostoru Crne Gore – naveo je on.

Ovaj objekat u Pljevljima se nalazi u vlasništvu „Cedis-a“, dodaje, a koristi ga Elektroprivreda Crne Gore i nakon što nađu novu lokaciju, očekuje, a u neposrednom razgovoru mu je potvrđena i spremnost „Cedis-a“ da uđe u pregovore zajedno sa Opštinom Pljevlja, Islamskom zajednicom, a imajući u vidu mišljenje Ministarstva prosvjete, nauke i kulture o istorijskom značaju ovog objekta, pokrenutoj elektronskoj peticiji i očekivanjima pljevaljske javnosti, da se konačno i ovo pitanje riješi na dobrobit svih strana.

Poručio je da će se cjelokupan postupak sprovesti u skladu za zakonima i propisima Crne Gore.

Prema riječima Denijal Geljić, predsjednik NVO „Husein Paša-Pljevlj, za samo četiri dana je prikupljeno skoro 900 potpisa peticije od potrebnih 3.000 potpisa, da se Hadži Hasanova džamija vrati u vlasništvo Islamske zajednice Crne Gore.

On apeluje na sve građane Crne Gore, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, da potpišu peticiju i da se ono što prema ovozemaljskim i božijim pravilima, a što je oteto, vrati onima kojima to pripada.

Najbolji primjer bahatog i necivilizacijskog ponašanja u Pljevljima prije mnogo decenija, tadašnjih vlastodržaca prema vjerskim svetinjama, pa i njihovog odnosa prema svetinjama muslimanskog stanovništva je Hadži Hasan džamija na Jaliji koja je eksproprisana prema podacima OIZ Pljevlja 6. februara 1965. godine, piše PV Informer.

Od džamije je ostala minara, zidana lijepo tesanim kamenom, visoka 30 metara. Na temeljima džamije sagrađen je objekat Elektrodistribucije. Harem ove džamije kao i groblje je uništeno. Vakuf ove džamije je imao berbernicu, dva dućana, pekaru, baštu, džamiju od tvrdog materijala i groblje uglednih građana islamske vjere. Od svega toga ostalo je samo minare da prkosi jednoj suludoj politici u kojoj nisu pošteđena ni groblja vjerskih zajednica i zatiranje vjerskih objekata.

Prije nekoliko dana redakciji je stigao odgovor iz Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta Crne Gore saopšteno je da je peticija prihvaćena. Da bi peticija mogla biti uspješno realizovana sa zahtjevom da Vlada preduzme određene aktivnosti, odnosno konkretne radnje iz oblasti njene nadležnosti potrebno je da se prikupi 3.000 potpisa.