Nikolaidis: Andrija Mandić kao Radovan Karadžić

0
445

Ako ovo nekome nije dovoljno da za vijek vjekova prekriži svu retoriku o dobrosusjedstvu Aleksandra Vučića (predsjednika Srbije), e ja mu onda pomoći ne mogu, kaže u intervjuu za Radiosarajevo.ba književnik i kolumnista Andrej Nikolaidis nakon dešavanja u Skupštini i na ulicama Crne Gore zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojem se protivi Srpska pravoslavna crkva.

-Ono što izuzetno zabrinjava u ovoj čitavoj situaciji je sljedeće. Dva dana prije nemira i užasa, Demokratski front je saopštila da će stvar proći u miru, da će oni bojkotovati sjednicu i da neće spaliti Skupštinu, kao što su prijetili. Noć pred ovo što se desilo, avion Vlade Srbije je došao u Podgoricu. Pokupio lidere DF-a. Sve dokumentovnao! Oni su primili instrukcije u Beogradu. Kako što su sami rekli, stavljeni su pod direktnu komandu srpskog patrijarha Irineja koji je blagoslovio sve ono što će oni uraditi i na Skupštini i na ulici. Tako su sami rekli. I oni su se vratili u Podgoricu da urade to što su uradili. Dakle, to je ono što zabrinjava. Direktna intervencija Beograda u događaje u Crnoj Gori. Ne može biti direktnija budući da je državnim avionom Srbije čitava stvar počela – kaže Nikolaidis.

Upitan o mogućoj ulozi Rusije koja je bila očigledna u događajima 2016. godine, kada se htio spriječiti ulazak Crne Gore u NATO, Nikolaidis kaže da se ona samo može pretpostaviti, „jer su uključeni njihovi špic napadači na Balkanu – SPC i DF“

-Svakako je to (ulogu Moskve) nemoguće isključiti –  dodao je. Međutim, sve što se dešavalo u Crnoj Gori, kaže Nikolaidis, već se dešavalo na prostorima Crne Gore.

-To je bio déjà-vu. Borovo selo, barikade u Bosni, barikade na crnogorskim putevima, prijetnje sa govornice Skupštine koje je izgovarao Andrija Mandić iste su one koje je Radovan Karadžić govorio u Skupštini RBiH 1991. godine. Kao da sam gledao Karadžića! Čak im su intonacije i držanje bili isti. Imao je isto osiono držanje. Apsolutni déjà-vu. Međutim, jedna stvar je bila različita, i ta stvar je napravila sve razlike ovog svijeta. Crna Gora je članica NATO-a. Samo zato se sinoć nije desilo ono što se moglo desiti i što ja ne isključujem da bi se moglo desiti – govori Nikolaidis.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji je povod za događaje i o kojem se mnogo govorio, pojašnjava Nikolaidis, s ovim događajima nema veze.

-Zakon ne može biti nikakav razlog, niti povod za ovo što se radilo. Zakon je vrlo liberalan, evropski, zapravo, zakon. On je u pripremi, ne od juče, već od 2014. godine. To je zakon koji je odobren od Venecijanske komisije. To je zakon u koje su unesene sve primjedbe Venecijanske komisije, što znači da je zakon apsolutno u skladu sa evropskom pravnom stečevinom. Dakle, za taj zakon izjasnile su se sve vjerske zajednice u Crnoj Gori. Dakle, Katolička crkva, Islamska zajednica i Crnogorska pravoslavna crkva. Osim SPC, koja je smatrala da je taj zakon, koji je svim drugim vjerskim zajednicama apsolutno prihvatljiv i u skladu sa evropskim zakonima, bio razlog da uradi ono što je uradila –  objašnjava Nikolaidis.