Nebojša Medojević sve veći nacionalista

0
355

Nakon posljednjih izjava o izgradnji zida između Albanije, Kosova i Crne Gore, očigledno je da je lider Pokreta za promjene (PzP) i jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević, napravio zaokret od 180 stepeni u svojoj političkoj karijeri. On je prošao dug put od socijliste, demokrate, multinacionaliste do, sudeći prema izjavama, desničara i poštovaoca lika i dijela Donalda Trampa i Viktora Orbana.

Medojević je prije par dana u izjavi dostavljenoj medijima nagalsio da bi DF, kada dođe na vlast, bio spreman da podigne zid između Crne Gore, Kosova i Albanije. Njegova ideja nije ništa novo u modernoj globalnoj politici jer i lider najmoćnije zemlje svijeta Donald Tramp čitav svoj mandat koketira sa izgradnjom zida na granici SAD i Meksika. U Evropi „politiku žica i zidova“ zastupa mađarski premijer Viktor Orban koji je otišao i najdalje u realzaciji svoje ideje kad je naredio postavljanje žičane ograde na granici sa Srbijom.

Tramp i Orban svoje poteze pravdaju „sprječavanjem ulaska ilegalnih migranata, koji su potencijalna bezbjednosna prijetnja njihovim državama“.

U maniru dvojice svjetksih lidera, i Medojević je imao slično objašnjenje, pa eventualnu izgradnju zida na granici sa Albanijom i Kosovom pravda time što je – „granica prema Kosovu i Albaniji jedan od najvećih bezbjednosnih problema Crne Gore“ istučući da bi zid „spriječio sverc i kriminal koji ugrožava nacionalne i državne interese Crne Gore“.

Ne traba ni napominjati da je ovakav stav naišao na osudu albanske nacionlane manjine i njihovih političkih predstavnika u Crnoj Gori.

Uobičajene prozivke na nacionalnoj osnovi

Treba napomenuti da je najnoviji javni ispad lidera PzP-a samo jedan u nizu sličnih ispada koji je bio usmjeren prema nacionalnim manjinama posljednjih godina.

medoje

Medojević je prošle godine digao veliku prašinu u javnosti svojim postom na Fecebooku i Twitteru, u kojem je napisao da je “glasati danas za Mila Đukanovića potpuno isto kao poturčiti se i prodati vjeru za večeru”. Kasnije je izbrisao post da, kako je kazao, „ne bi otvarao nepotrebnu priču“, a usput je osuđen i od ombudsmana.

Ali ni ovo nije sve kada je u pitanju prozivanje nacionalnih manjina od strane Medojevića. U oktobru 2014. godine funkcioner DF-a je na Tviteru napisao da su „Albanci ujedinjeni oko velikodržavnog projekta Velike Albanije“.

Medojević je uostalom, posljednjih godina postao poznat po svojim, blago rečeno, nesmotrenim izjavama na društvanim mrežama i oštrim polemikama sa ostalim koristncima. Žrtve neumjesnih komentara koje je lider PzP-a objavljivao posljednjih godina sa svojih naloga na društvenim mrežama, u maniru tipičnog ekstramnog desničara, nijesu bile samo nacionalne manjine, več i DPS i lider te stranke Milo Đukanović, kolege iz opozicije, strane diplomate, obični građani, stanovnici Beograda, umjetnici…

Kakvi mogu da budu postovi lidera PzP-a najbolje su na svojoj koži osjetili lideri Demokrata Aleksa Bečić i Boris Bogdanović za koje je 2017. godine na Fejsbuku napisao da su „pripadnici LGBT populacije“, ali je dodao da nema „ništa lično protiv LGBT osoba“, aludirajući da su Bečić i Bogdanović pripadnici te populacije.

Treba podsjetiti da je Medojević nekada zastupao sasvim drugačiju ideologiju, zalagao se za politiku socijalne pravde, demokratiju, evropske vrijednosti. O tome koliki je zaokret napravio najbolje govori i činjenica da je bio dio pro-evropskih i demokratksih stranaka – Socijaldemokratske partije Žarka Rakčevića od 1992. do 1999. godine, a 2002. je postao lider Grupe za promejne koja je kasnije postala Pokret za promjene i dio Demokratskog fronta kada je Medojević, očigledno, doživio potpuni politički zaokret. Šta je u pitanju nejasno je, ali možda je Medojević samo zajahao na talasu desnice koja sve  jača u Evropi ali i u SAD, pa želi da bude dio društva u kojem su Tramp, Orban, Marin le Pen, Mateo Salvini

B.K.