Ne objavljujte fotografije svoje djece na internetu

0
99

Problem je u tome što te, naizgled nevine fotografije, neko može zloupotrijebiti ako ih pronađe, a to u današnje vrijeme uopšte nije teško. Pedofili najčešće pretražuju oznake poput #BathTime, #NakedKids i #ToiletTraining, otkriva predsjednik Agencije za dječija prava Dejvid Anđelo.

“Dok roditelji naivno postavljaju intimne fotografije svoje djece na društvene mreže, nemaju pojma koliko ih lako neko može ‘skrinšotovati’ ili preuzeti, a potom njima manipulisati, zloupotrijebiti ih ili ih objaviti na nekoj drugoj stranici”, kaže Anđelo, prenosi Avaz.

Prema podacima Agencije, većina roditelja objavi skoro 1.500 slika djece prije nego što ona navrše pet godina. Zabrinut za sigurnost te djece, Anđelo je sa svojom koalicijom osnovao kampanju „Kids For Privacy“, koja podstiče roditelje da objave fotografiju djeteta koje ispred lica drži znak s natpisom “Privacy, please” (“Molim privatnost”).

“Krajnji rezultat će biti djeca koja će, kad odrastu, saznati kako je većina podataka o njihovim privatnim životima već odavno dostupna na internetu, a to bi moglo biti opasno”, kazao je Anđelo za Dejli mejl.

Druga stavka na koju valja pripaziti je alat za određivanje lokacije, koji pokazuje gdje je dijete bilo u kojem trenutku.

“Pretpostavlja se da je 50 posto fotografija na pedofilskim stranicama preuzeto s profila roditelja na društvenim mrežama”, kaže australijska stručnjakinja za odgoj djece Kristi Gudvin.