Mešihat reagovao na odluku o oduzimanju muslimanskog groblja u Beranama

0
314

Povodom odluke SO Berane da oduzme muslimansko groblje u Beranama Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori pruža punu podršku Medžlisu Islamske zajednice u Beranama i apeluje na lokalnu samoupravu u Beranama da preispita spomenutu odluku.

To iz razloga što se radi o manjinskoj vjerskoj zajednici kojoj je sva vakufska imovina, osim vakufske kuće, oduzeta. Oduzeto im je i groblje na čijem mjestu se sada nalazi autobuska stanica kao i brojni drugi vakufi u centru grada. Porušene su im sve gradske džamije. Dakle, sa ovakvim odlukama treba pričekati dok se ne donese Zakon o resitituciji vakufske imovine kada bi se Islamskoj zajednici vratila oduzeta imovina i kada bi mogla nastupiti implementacija Zakona o komunalnim djelatnostima.

Uprotivnom, doći ćemo u situaciju da i ono malo vakufske imovine koja je ostala prepustimo nacionalizaciji a Medžlis Islamske zajednice Berane prepustimo gašenju. Inače, ovaj Medžlis je ranije značajnim sredstvima prikupljenim uglavnom dobrovoljnim prilozima, čvrstim materijalom ogradio čitavo groblje, a tada su uloženi troškovi prevazilazili samu tržišnu vrijednost zemljišta, i u skladu šerijatskih odredbi donio Pravnilnik o ukopu umrlih i na taj način pružao vjerske usluge muslimanima.

Ne želimo da vjerujemo da donošenje ovakve odluke ima za cilj slabljenje i u krajnjem slučaju asimilaciju muslimana Bihora koji su dio svih pozitivnih procesa kako na lokalnom tako i državnom nivou. U tom slučaju očekivali smo da SO Berane zaštiti muslimansku zajednicu a ne da podrijeva multikonfesionalnost Berana.

Islamska zajednica će inicirati sjednicu Komisije za implementaciju Ugovora od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori na kojoj će se raspravljati o problemu koji predstavlja implementacija spornog zakona.

Stoji u saopštenju koje potpisuje reis Rifat Fejzić.