Ko je Miodrag Daka Davidović

0
765

Miodrag Daka Davidović odavno je ušao u fokus crnogorske javnosti, još sa početka devedesetih godina prošlog vijeka.

Nekadašnji načelnik Centra bezbjednosti Nikšić bio je uvijek, i neskriveno, pobornik radikalnih srpskih političkih ideja. A i pomagao je, svojevremeno, Radovanu Karadžiću i ,,srpskoj braći“ u Bosni i Hercegovini. U ispovijesti Novaka Kilibarde interesantan je događaj kada je Davidović, kao šef nikšićke policije, zahtijevao od Kilibarde, tadašnjeg predsjednika Narodne stranke, da preuzme odgovornost za jedan kamion oružja koji je zaplijenila policija Bosne i Hercegovine.

Kasnije će se, nakon što je Davidović uklonjen iz crnogorske policije, nastaviti saradnja sa Radovanom Karadžićem: Daka postaje ministar u Vladi Republike Srpske! Brojni izvori su tada opisivali sveto ,,švercersko trojstvo“: Radovan Karadžić – Daka Davidović – Luka Karadžić (brat vođe bosanskih Srba), naročito u poslovima ,,reeksporta“ nafte i cigareta na ratnim teritorijama.

Davidović se, nakon neslavnog srpskog vojevanja po Bosni, vratio u rodni Nikšić gdje je razvio biznis sa svojom kompanijom ,,Neksan“.

Ali se Davidović nije bavio samo distribucijom alkohola i alkoholnih prerađevina, već pomalo i duvanskim ilegalnim biznisom, zbog čega je bio gonjen. Njega je crnogorska finansijska policija svojevremeno teretila da je, švercujući cigarete Duvanskog kombinata, oštetio budžet za 10,5 miliona eura. Do suđenja u ovom slučaju nije došlo zbog instituta abolicije. Davidovića je pomilovao njegov kum Momir Bulatović, tadašnji predsjednik Crne Gore, samo par mjeseci prije kraja mandata.

Pobjeda