Kalač: Kosovari uzurpirali Štedim i Ahmicu

0
982

Odbornik i šef Kluba odbornika Socijaldemokrata u rožajskom parlamentu Alen Kalač pozvao je nadležnu državnu građevinsku inspekciju da najhitnije reaguje i osujeti namjeru kosovskih Albanaca da uzurpiraju teritoriju Crne Gore, na kojoj, kako je kazao, uveliko izgrađuju katunska naselja. Kalač je upozorio da su Kosovari praktično okupirali područje Ahimice i Štedima, na kojem Vlada Crne Gore ulaže milionska sredstva za izgradnju budućeg skijališta.

– Radi se o neviđenoj najezdi Kosovara koji masovno grade katune na crnogorskoj teritoriji. Izgradili su put u dužini od dva kilometra u dubini naše teritorije. Posebna drskost tih pojedinaca je to što postavljaju temelje svojih budućih objekata baš na prostoru na kojem je planirana izgradnja budućeg skijališta. Trenutno se izgrađuje više od 40 katuna i vjerujem da ovo što oni rade, a naši nadležni organi tolerišu nema baš nikakvog smisla. Napad na našu teritoriju traje više od tri godine i prosto je nevjerovatno da za sve to vrijeme Građevinska inspekcija i Granična policija nijesu reagovali ni u jednom slučaju nelegalne gradnje na našem budućem turističkom području. Postavlja se pitanje da li je Granična policija barem u jednom slučaju zabranila ulaz građevinskih mašina koje su vršile proboj puteva na našoj teritoriji, jer je evidentno da je ta mehanizacija ušla sa kosovske teritorije – kazao je Kalač, ističući da će Socijaldemokrate uvijek biti na strani svojih građana, naglašavajući da nije riječ o teritoriji oko koje se spore dvije države oko razgraničenja, već da se radi izričito o teritoriji Crne Gore koju kosovski državljani uzurpiraju.

– Nećemo da ćutimo o ovom problemu, već dižemo glas protiv otimanja teritorije naše opštine i nećemo dozvoliti urušavanje buduće turističke destinacije u koju Vlada ulaže više desetina miliona. Pozivam državnog građevinskog inspektora, kao i Graničnu policiju da izađu na lice mjesta i stanu na branik odbrane crnogorske teritorije. Budući ski-centar je nešto što predstavlja budućnost, opstanak i prosperitet građana Rožaja, te garancija za zaustavljanje iseljavanja bošnjačkog naroda sa ovih prostora i zato nećemo dozvoliti da ovaj strateški važan projekat za našu opštinu koriste strani državljani – zaključio je Kalač.

Zbog budućeg ski-centra krenuli u invaziju
– Žalimo što kosovski Albanci sa kojima je Crna Gore uvijek imala dobre odnose, zloupotrebljavaju našu naklonost. Posebno su ovom okupacijom pogođeni građani Rožaja, koji su svojevremeno, tokom ratova devedesetih godina, pokazali krajnje gostoprimstvo prema izbjeglicama sa Kosova koje su primali čak i u svoje domove. Očigledno je da su pojedinci sa Kosova upoznati sa izgradnjom budućeg ski-centra i krenuli u invaziju zauzimanja naše teritorije – kaže Kalač ističući da nadležna inspekcija ima duple aršine, jedne prema građanima Crne Gore, a posebne prema Kosovarima koji masovno zauzimaju crnogorsku teritoriju uz prećutnu saglasnost tog organa.

– Kada mi ovdje nešto gradimo, pomenuta inspekcija hitno reaguje, ali ne pokazuju sličnu revnost kada je riječ o uzurpaciji crnogorske teritorije od strane državljana druge zemlje – naglašava Kalač

Piše: Vera Ratković (DAN)