Izet Rastoder kupio slovenačku avio kompaniju Adria

0
2397

Slovenački biznismen koji je rođen u Petnjici u Crnoj Gori Izet Rastoder kupio je Adria Airways.

„Slovenačka kompanija Air Adriatic, čiji je vlasnik biznismen Izet Rastoder, kupila je Adria Airvais za 45.000 eura. Uvoznik i prodavač banana, kao i programer nekretnina, osnovali su Air Adriatic samo nekoliko dana nakon što je Adria propala krajem septembra prošle godine. Gospodin Rastoder ranije je rekao da planira da iskoristi sertifikat Adria-ovog vazdušnog operatora (AOC) za razvoj avio-kompanije u privatnom vazduhoplovnom sektoru i da je u procesu nabavke dva privatna aviona. Međutim, crnogorski biznismen, koji se preselio u Ljubljanu 1986., takođe je razmotrio osnivanje niskobudžetnog prevoznika sa sedištem u Ljubljani“, piše portal   Ex Yu aviation.

 

Kompanija g. Rastodera takođe će morati da preuzme brojne obaveze.

Kako se navodi, Rastoderova kompanija će morati preuzeti brojne obveze, kao što su i one koje su nastale nakon opozivanja AOC-a avioprevoznika i pokretanja stečajnog postupka.

Slovenački avio-prevoznik Adria Airways u septembru lani je objavio bankrot, čime će završiti poslovanje nakon 58 godina rada.

U saopštenju kompanije tada su naveli da je 30. septembra 2019. pred Okružnim sudom u Kranju pokrenuta procedura stečaja, zbog insolventnosti.