Građani Rožaja, Petnjice, Bijelog Polja i Pljevalja olakšano prema Srbiji

0
2901
Granični prelaz Špiljani

Na sastanku predstavnika ministarstava unutrašnjih poslova, Carine i inspekcijskih službi Crne Gore i Republike Srbije konstituisana je Mješovita crnogorsko-srpska komisija za praćenje sprovođenja sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Srbije o graničnim prelazima za međunarodni i pogranični saobraćaj.

Posebna pažnja je posvećena regulisanju režima pograničnog saobraćaja, kako bi se stanovništvu nastanjenom u pograničnim područjima obje države olakšalo kretanje i prelaženje zajedničke državne granice, u namjeri da razvijaju i unapređuju privrednu, obrazovnu, zdravstvenu, socijalnu, kulturnu, sportsku i druge vidove saradnje, uvažavajući činjenicu da je saradnja između stanovništva pograničnih područja osnov dobre saradnje susjednih država.

Prilog Sporazuma o regulisanju režima pograničnog saobraćaja su i 21 prelazno mjesto za prelaženje državne granice van službeno otvorenih graničnih prelaza, u skladu sa potrebama lokalnog stanovništva u pograničnim opštinama Crne Gore – Pljevlja, Bijelo Polje, Petnjica i Rožaje i pograničnim opštinama Republike Srbije – Priboj, Pljevlja, Sjenica, Tutin i Novi Pazar. 

Građani Crne Gore i Republike Srbije koji žive u ovom pograničnom području, imaće mogućnost  za prelaženje državne granice van zvanično otvorenih graničnih prelaza u režimu pograničnog saobraćaja.

Zaključivanjem i implementacijom sporazuma o graničnim prelazima i pograničnom saobraćaju, posebno uspostavljanjem zajedničkih graničnih prelaza, obezbijediće se zajednička granična kontrola principom jednog zaustavljanja.

Takođe, dogovorena je dinamika izgradnje zajedničkog graničnog prelaza Čemerno – Granica, u Čemernu (Crna Gora), na putnom pravcu Pljevlja – Priboj i izgradnja zajedničkog graničnog prelaza Vuča – Godovo, u Godovu (R. Srbija), na putnom pravcu Rožaje – Tutin.