Gimnazijalcima  2000€ za realizaciju projekta

0
358

Učenici Gimnazije ‘’30.septembar”  iz Rožaje učestvovali su na trodnevnoj radionici Upshift u Herceg Novom.   Za Upshift radionicu saznali preko društvenih mreža, osmislili ideju i poslali prijavu, nakon čega im je javljeno da su primljeni. Inače ovaj tip radionice omogućava učenicima da razviju i primijene rješenja za uočeni/prepoznati problem. Učenici su kao najveći problem prepoznali diskriminaciju Romske populacije, a poseban akcenat su stavili na Diskriminaciju Roma u školovanju.

Na prvoj radionici su se upoznali sa mentorom i razgovarali o problemu koji su izdvojili kao jedan od važnih problema njihove sredine, al ii šire, pa su tu i odredili glavne karakteristike istog. Drugog dana, u sklopu druge radionice su počeli projekat gdje su razradili rješenja za problem. Trećeg dana su prezentovali projekte pred stručnim žirijem, jedan od članova žirija bila je profesorka sa Cambridga.

Od 168 prijavljenih ekipa, samo 9 njih je ušlo u uži krug,  a 4 tima  su dobila sredstva za realizaciju teme. Jedan od timova je iz Gimnazije “30.septembar”  i čine ga učenici prvog razreda Irisa Škrijelj, Zijad Đečević, Hajran Demić, Hana Topalović i Denis Musić,  i njima će biti dodeljenja sva potrebna sredstva, odnosno novčani iznos od 2000€ za realizaciju projekta.