Ganića kula obnovljena

0
584

Autentičnoj kući nekadašnje rožajske čaršije Ganića kuli, koja je decenijama bila prepuštena zubu vremena, prema najavama investitora, do polovine naredne godine će biti u potpunosti vraćen stari sjaj. U rekonstrukciju ovog objekta do sada je uloženo više od 150.000 eura.

Prema riječima predstavnika Islamske zajednice u Crnoj Gori (IZCG) Ernada Ramovića, Ministarstvo kulture je preko kancelarije UNDP za tu investiciju obezbijedilo 100.000 eura, IZCG je obezbijedila oko 44.000 eura.

– Pored toga, mi smo prihvatili da obezbijedimo još 18.600 eura za nabavku unutrašnje stolarije za ovaj objekat. Sredstva za drugu fazu, odnosno radove u enterijeru biće obezbijeđena od donacija. Vjerujemo da će objekat biti u potpunosti gotov oko polovine naredne godine – rekao je Ramović.

Sačuvan kamen

Radove izvodi podgoričko preduzeće „Fidija“, a inžinjer te firme Amer Kalač istakao je da je rekonstrukcija objekta počela prije oko pola godine i da je urađen značajan dio posla.

– U prvoj fazi je bilo dogovoreno da se izgradi eksterijer i mi smo obnovili kameni dio objekta i drvenu konstrukciju, odnosno čardak i postavljanje šindre. Preostalo je još postavljanje stolarije, čime će biti zaokružen eksterijer ovog zdanja – kazao je Kalač.

On je dodao da je u drugoj fazi realizacije ovog projekta predviđena izrada unutrašnjih radova, podova, sanitarija i ostalog enterijera u prvobitnom stilu.

Ganića kula prije rekonstrukcije

– S obzirom na to da će se druga faza raditi od donacija, za sada nemamo informcije kada bi se moglo ući u taj posao. Dosadašnji radovi su trajali pola godine. Sreća je što je sačuvan kamen od urušenog objekta koji je već bio obilježen i označen, pa smo uspjeli da ga u vratimo na nekadašnje pozicije – kazao je Kalač.

Objasnio je da je tokom rekonstrukcije rađeno i na ojačavanju temelja.

– Za vezivni materijal autentičnog zida korišćena je glina i najvjerovatnije jaja, tako da smo bili prinuđeni da to ojačamo na način što smo koristili novu tehnologiju, poznatu kao injektiranje, koja ne ostavlja trag na spoljašnjem izgledu zidova i tako smo ovom zdanju produžili vijek za najmanje 100 godina – kazao je Kalač.

Devastacija

Ganića kula je, prema dostupnim podacima, izgrađena 1789. godine. Od 1987. godine ovaj objekat je stavljen pod zaštitu države, a zbog nemarnosti i nehata lokalnih vlasti dvorište Ganića kule je devastirano „sterilnim“ stambenim objektima koji su narušili njenu arhitektonsku cjelinu.

Za Rožajce, obnova Ganića kule je obnova duhovnosti, istorije, tradicije, kulture i običaja u čaršji koja je u proteklih nekoliko decenja kada je u pitanju stara, tradicionalna arhitektura, doživjela klasični urbicid.

Opštinska vlast je prije tri decenije na drugom mjestu, bliže gradu sagradila objekat sličan autentičnom izgledu Ganića kule i nazvala ga istim imenom. U tom objektu je smješten Zavičajni muzej „Ganića kula“. Bio je to pokušaj da se od zaborava sačuva kula, simbol Rožaja u literaturi nazvana „Rožajska kuća“, misleći prije svega na autentičan izgled, jer su se po tom modelu radile i ostale rožajske kule. Međutim, taj pokušaj da se Ganića kula izmjesti iz ambijenta u kojem je sagrađena, ispod Ganića krša, tik uz lijevu obalu Ibra, građani nijesu prihvatili. Iako ruinirana i bez društvene brige, Ganića kula uvijek je prestavljala kultno mjesto, za koje je vezana istorija ovog mjesta.

Piše: Faruk Kalić