Formiran predmet zbog promocije filma o Osmanu Rastoderu

0
402

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju formiralo je predmet povodom promocije dokumentarnog filma “Osman ef. Rastoder, Oslobađanje zaborava” u Petnjici, i zatražilo od Uprave policije prikupljanje obavještenja.

To je iz ovog tužilaštva odgovoreno Portalu RTCG, nakon što su iz Osnovnog državnog tušilaštva u Beranama kazali da su ta eventualna krivična djela u nadležnosti VDT i uputili na njih.

Iz VDT su kazali da nijesu dobili bilo kakve prijave u vezi sa promocijom filma, već da su predmet formirali na osnovu medijskih napisa i po službenoj dužnosti.

Na dan održavanja projekcije oglasili su se samo boračke organizacije Berana i Petnjice, predstavnici beranske Mjesne zajednice Polica, i Opštinski odbor SNP Berane, osuđujući namjeru da se film prikaže, ukazujući da se time počinjava krivično djelo veličanja ratnih zločina.

Juče je to učinila i Demokratska partija socijalista (DPS) koja je pozvala nadležne organe da utvrde da li je projekcijom ovog filma došlo do kršenja zakona.

Snimanje je trajalo dvije godine, da bi film premijerno bio prikazan 26. januara ove godine u Luksemburgu, na dan pogibije osmana Rastodera. Toj promociji je prisustvovao i predsjednik Bošnjaškog kulturnog centra Sandžak iz Petnjice, Almir Muratović, i njemu je uručena novoustanovljena nagrada koja nosi ime Osmana Rastodera.

Sa tog skupa je jasno poručeno da se traži njegova rehabilitacija.

Tada je najavljeno da će uslijediti promocije tog filma, najprije u Petnjici, a potom i u Rožajama i Novom Pazaru. Muratović je, tako, ovih dana organizovao projekciju u Petnjici, kojoj je prisutvovao i autor filma.    

Predsjednik Bošnjačkog kulturnog centra Sandžak iz Petnjice ranije je Portalu RTCG  kazao da “razumije i jedne i druge”.

“Nemamo namjeru da podgrijavamo tenzije, već upravo da pokrenemo da se ispitaju istorijske činjenice. Treba pogledati taj dokumentarni film i vidjeti da u njemu nema slova mržnje. Želja je samo da se dođe do istine iz Drugog svjetskog rata” – rekao Muratović.

On tvrdi da Stranka pravde i pomirenja (SPP) na čelu čijeg je Opštinskog odbora u Petnjici, nema nikakve veze sa promocijom dokumentarnog filma “Osman ef. Rastoder, oslobađanje zaborava”.