DPS pozdravlja presudu Karadžiću

0
279

Demokratska partija socijalista pozdravlja odluku Međunarodnog rezidualnog mehanizma Ujedinjenih nacija za sudove u Hagu, kojom je Radovan Karadžić pravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini tokom 90-ih godina, saopšteno je iz stranke.

„Podsjećamo da je Crnogorski parlament 2009. godine, prvi u regionu, usvojio Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici u kojoj se osuđuje genocid počinjen 1995. godine, a deklaracijom se osuđuju i sva druga zlodjela počinjena tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije.

Time je Crna Gora potvrdila svoju poziciju regionalnog faktora stabilnosti i države koja je, uprkos svim izazovima, uspjela da sačuva mir i stabilnost, i da učvrsti multinacionalni i multivjerski sklad“, navode u saopštenju.

Crna Gora i njeni pravosudni organi imali su kontinuiranu, veoma uspješnu i konstruktivnu saradnju sa Haškim tribunalom od njegovog osnivanja, dodaju iz DPS-a.

„Ta saradnja je nastavljena i sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, što potvrđuje i nedavna posjeta glavnog tužioca Mehanizma Serža Bramerca Crnoj Gori. Tom prilikom Bramerc je pohvalio dodatno unaprijeđenu saradnju sa pravosudnim organima Crne Gore i ocjenio da će ona biti prihvaćena od strane međunarodnih partnera, što će se odraziti pozitivno i na pregovaračko poglavlje 23.

Demokratska partija socijalista je u kontinuitetu podsticala i podržavala državne organe Crne Gore da daju puni doprinos i budu odgovoran partner međunarodne zajednice i njenih tužilačkih organa u radu Haškog tribunala kao međunarodnog instrumenta, kako bi se snažila borba protiv nekažnjivosti.

Duboko smo svjesni da nikakva presuda ljudima osuđenim za ratne zločine, pa ni Radovanu Karadžiću ne može vratiti mir u domove onima kojima je neko nastradao ili biti satisfakcija za izgubljene živote i žrtve koje su bile posljedice dugogodišnjih ratova na području ex Jugoslavije. Ipak, cijeneći dignitet i autoritet institucije koja je donijela presudu, vjerujemo da će ona barem djelimično ublažiti bol onima koji su izgubili najdraže, i biti opomena svima u budućnosti da ne mogu da čine djela protiv čovječnosti, koja ostavljaju trajne posljedice“, dodaju iz DPS-a.