Đukanović uručio Njegoševu nagradu

0
166

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio je večeras najznačajniju državnu nagradu, međunarodnog karaktera „Njegoševu nagradu“ za stvaralaštvo autora književnog djela koje je prvi put objavljeno u prethodne dvije godine na nekom od južnoslovenskih jezika.

Nagrada je uručena književniku Jovici Aćinu za roman „Srodnici.

Roman „Srodnici“ Jovice Aćina napisan postupkom majstora  koji suvereno vlada umijećem pripovijedanja, jednako kao i gradnjom vrlo složene romaneskne strukture.

„Na prvi pogled Srodnici se mogu učiniti kao postmodernistička igra u kojoj se i sa čitaocem računa kao s akterom.  No udio fino podložene ironije i autoironije, prisutan u podsloju teksta, razotkriva ovaj Aćinov roman kao djelo koje svoje postmodernističko porijeklo dovodi u pitanje I dokida, rastvarajući se kao roman s mnogim ozbiljnim značenjima. Srodnike je moguće gledati i kao svojevrsnu krunu dosadašnjega Aćinovog književnog opusa, koji je u svim svojim razgranatim vidovima (pripovjedačkom, esejističko, romansijerskom, prevodilačkom, uredničkom) djelo jedne čudesne i potpune posvećenosti i predanosti književnosti kao životnom izboru“