CARM: Spriječiti dnevne žurke ili ih dozvoliti uz poštovanje mjera

0
0

Centar za afirmaciju i razvoj mladih CARM pozvao je Ministarstvo zdravlja i Krizni medicinski štab da hitno reaguju i zaustave dnevne žurke ili omoguće njihovo održavanje uz poštovanje propisanih mjera.

Ovih dana takve žurke organizuju se širom Crne Gore povodom novogodišnjih praznika. Novogodišnji praznici jesu za odmor i razonodu, ali je upitno koliko je pametno opuštati se uz muziku uživo koja se ovih dana izvodi u kafićima i restoranima širom naše države, najviše u Glavnom gradu, a povodom novogodišnjih praznika – saopštili su iz CARM-a.

U toj organizaciji ističu da je primijetno da se propisane mjere za sprječavanje širenja koronavirusa masovno krše, a da pojedini ugostitelji, kao i njihovi gosti ne mare za iste.

– Zaštitne maske se uglavnom ne nose, distanca od najmanje dva metra se ne drži, a na stolovima uglavnom nema sredstva za dezinfekciju ruku. To pokazuju fotografije i video snimci koji već dva dana kruže internetom. S tim u vezi, Centar za afirmaciju i razvoj mladih poziva Ministarstvo zdravlja i Krizni medicinski štab da hitno reaguju i spriječe održavanje dnevnih žurki ili da omoguće da se iste održavaju uz poštovanje propisanih mjera koje se odnose na obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, držanje fizičke distance i sl. – navedeno je u saopštenju.

Apeluju na ugostitelje da zarad profita ne ugrožavaju živote građana Crne Gore i da razmisle da li je opravdano da njihovi objekti budu u potpunosti zatvoreni.

– CARM se po ovom pitanju obratio Ministarstvu zdravlja i Kriznom medicinskom štabu, pa se njihov odgovor očekuje. Podsjetimo, CARM je u septembru prošle godine pokrenuo kapmanju ,,Zajedno protiv COVIDA” kojoj je osnovni cilj da preventivnim djelovanjem smanji širenje zaraze među mladima, a samim tim smanjiće se i širenje zaraze među drugim društvenim kategorijama – zaključeno je u saopštenju.