Bijela kuga hara Crnom Gorom

0
1009

Statistički posmatrano dobar dio teritorije Crne Gore zahvatila je bijela kuga, saopštio je dr Miroslav Doderović s Filozofskog fakulteta u Nikšiću.

„Sada na nivou države imamo prirodni priraštaj nešto iznad 900, a kad uporedimo 2013. godinu, mi smo tada imali prirodni priraštaj od preko 1.500 beba“, rekao je Doderović, gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore (RTCG).

Nastavi li se takav trend, upozorio je on, imaćemo pojavu bijele kuge na nivou cijele države, a ne samo na nivou određenog broja opština u Crnoj Gori.

Rožaje 2012

Komentarišući podatak da se najviše beba rađalo u najsiromašnijim opštinama, poput Plava i Rožaja, Doderović je rekao da se prilikom demografskih analiza, osim ekonomskih i geografskih činilaca, u obzir moraju uzeti i kulturološki.

„Kao posljedicu tih kulturoloških činilaca imamo te regionalne nijanse“, istakao je Doderović.

Cetinje

Najdrastičniji primjer starenja stanovništva je na Cetinju. Govoreći o posljedicama, i grupisanju stanovništva, Doderović je rekao da će gradonačelnik koji bude upravljao Podgoricom u sljedećih deset godina upravljati polovinom ukupne populacije Crne Gore.

„A svi ostali gradonačelnici upravljaće ostatkom Crne Gore. Što znači da se stanovništvo grupiše prema Podgorici. Cetinje je u specifičnoj poziciji da se jedan dio stanovništva kreće prema Budvi, a jedan prema Podgorici. Na Cetinju će se nastaviti trend opadanja broja đaka prvaka“, istakao je Doderović.

Pljevlja

Podsjećamo, statistika pokazuje da bijela kuga hara u 17 opština. Na listi gradova koji polako nestaju su Pljevlja, gdje je broj preminulih za 144 veći od broja rođenih.

Prijestonica Cetinje bilježi veliki minus u natalitetu, pa je broj umrlih u tom gradu tom kraja juna bilo 124, a rođenih duplo manje – 62.

Najveći demografski pad bilježi se na sjeveru zemlje – ukupno 47,3 odsto stanovništva Crne Gore 1948. godine živjelo je na sjeveru Crne Gore. Prema podacima iz 2011. godine taj procenat je 28,7.