Berane: Otkriveni ostaci drevnog grada Tumba

0
361

Ostaci drevnog Tumba, grada kod Berana konzervirani su tokom druge faze arheoloških radova na lokalitetu koji će dogodine biti i turistički valorizovan. Kamene kule i bedemi sa vrijednim arheološkim predmetima veliko su kulturno – istorijsko blago Polimskog kraja.

Pod zemljom milenijumima skrivani ostaci Tumba grada otkrivani su slojevito gotovo godinu i po. Tokom radova arheolozi Polimskog muzeja zatekli su nekoliko terenskih nivoa i bedeme koji su već konzervirani. Na obroncima Donje Ržanice kod Berana niklo je arhitektonsko nalazište sa najstarijim tragovima naseljavanja.

Istraživači su na prostoru Tumbarica spojili kulu visoku 3 metra i bedeme ispod kojih je tokom radova pronadjeno preko 300 vrijednih predmeta.

Konzervacija i restauracija radi se specijalnim materijalima kako bi se u potpunosti sačuvala i zaštitila autentičnost nalazišta za koje arheolozi kažu da će postati turistički atraktivno mjesto. Da bi Tumba grad bio pristupačan posjetiocima radiće se uredjenje i prilaza i lokaliteta.

Prvobitna forma Tumba grada sa vrijednim ostacima tek treba da bude prezentovana na pravi način. Zato arheolozi i konzervatori nastavljaju radove i već dogodine očekuju turističku valorizaciju Tumbarica.

Pažljivo se planiraju dalja zaštita, istraživanja i uredjenja nalazišta koje svjedoči o nekadašnjem životu na prostoru današnjih Berana i koja pored turističkih imaju i naučni značaj. Zato se IPA projekat „Od hrišćanskih antikviteta do bogatijeg turizma“ koji zajedno sprovode eparhija budimljansko- nikšićka i Polimski muzej sa blizu 500 hiljada eura finansira iz evropskih fondova.