Sjutra 24 godine od genocida u Srebrenici

0
228

Na 24. godišnjicu genocida u Srebrenici, u Memorijalnom centru Potočari biće ukopane 33 žrtve, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe.

„Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk rođen 1979. godine. On je u momentu ubistva bio maloljetan, imao je 16 godina”, rekla nam je portparolka Instituta Emza Fazlić.

„Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Šaha Cvrk, ona je imala 82 godine kada je ubijena i ujedno je i jedina žena koja će ove godine biti ukopana u Potočarima“, kazala je оnа.

Fazlić ističe da se u Identifikacionom centru Podrinje u Tuzli nalazi još 140 identifikovanih žrtava, ali da se, zbog nekompletnih posmrtnih ostataka, porodice još uvek nisu odlučile za ukop.

„Među njima je 38 žrtava koje su zvanično identificirane i DNK analizom i od strane porodica, a ostali samo na osnovu DNK analize”, objasnila je Falić.

Dodala je da je na groblju Memorijalnog centra do sada smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, kao i da se traga za više od 1.000 nestalih.

Godišnjoj komemoraciji u memorijalnom centru 11. jula obično prisustvuje na hiljade građana, domaćih političara i međunarodnih diplomata.

Komemoraciji će se pridružiti i učesnici trodnevnog Marša mira koji će pešačiti 110 kilometara kako bi stigli do Srebrenice.

Učesnici ovog marša ići će u suprotnom smeru od onog kojim su u julu 1995. godine dečaci i muškarci božnjačke nacionalnosti bežali nakon što je enklava pala u ruke Vojske Republike Srpske.

Grupa uglavnom hrvatskih državljana je takođe krenula pešice iz Dubrovnika prema Srebrenici (520km), kako bi prisustvovala komemoraciji.