13 godina od smrti Hilma Hadžića

0
0

Hilmo Hadžić je rođen je 30. maja 1949. godine u Rožajama, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju završava u Novom Pazaru, a Prirodno-matematički fakultet, grupa matematika, u Prištini.

Kao profesor matematike počinje svoj radni vijek 1972. godine u rožajskom Školskom centru “30. septembar”. Poslije nekolike godine rada u ovoj ustanovi, odsluženja vojnog roka i kraćeg rada u Gimnaziji u Tutinu, Hilmo se vraća rodnom gradu i od 1978. do 1991. godine nalazi se na dužnosti direktora Školskog centra. Narednih pet godina radi kao profesor u Gimnaziji, a od 1996. godine do svoje smrti obavlja funkciju direktora ove ugledne obrazovno-vaspitne ustanove u Rožajama.

Pored rada u obrazovanju profesor Hadžić je bio aktivan u društveno-političkom radu. Bio je odbornik, predsjednik Opštine, republički poslanik. Učesnik je mnogih skupova, konferencija i kongresa. Doprinosio je svojim radom i članstvom kvalitetnom radu Prosvjetnog savjeta Republike Crne Gore i žirija za dodjelu republičke nagrade “Oktoih”.

Bavio se i literarnim radom. U 1999. godini publikuje svoj prvi rad pod nazivom “Slatko djetinjstvo”, a 2002. godine izlazi zbirka pripovijedaka “Bilo jedno djetinjstvo”. Roman “Jusuf i njegova braća” napisao je 2005. godine. U rukopisu mu je ostala knjiga “Rožajski karvan” koja je posthumno objavljena, 2009. godine.

Dobitnik je više društvenih priznanja. Umro je u Rožajama, 13. oktobra 2007. godine.